Srijeda, 28 Februara, 2024

Nekretnine u BiH: Oko 300.000 vlasnika regulisat će svoja prava

Nakon što je prihvatila inicijativu, Vlada FBiH zatražila je od Ministarstva finansija i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose, koja je inače zadužena za provedbu projekta, da imenuju ovlaštene predstavnike kako bi se moglo krenuti u pregovore, a nakon toga i realizaciju projekta. U toku provedbe projekta, 300.000 vlasnika i suvlasnika će regulisati prava na nekretnine u FBiH. Tako bi se usaglašavanjem potrebnih podataka uvele izmjene u 243 urbane katastarske općine, što bi s druge strane stvorilo okvir za ekonomski razvoj Federacije BiH s novim ažuriranim podacima.

To bi ubrzalo nastavak razvoja infrastrukture koja je potrebna za funkcioniranje sistema zemljišne administracije u FBiH i osiguranja programske podrške unutar sistema te njegovo funkcioniranje namijenjeno građanima i korisnicima usluga. Realizacijom prethodno navedenog, za više od 60 posto površine FBiH bila je izrađena baza podataka što bi s druge strane dodatno poboljšalo kvalitetu i brzinu usluga koje se pružaju građanima, gospodarstvu i ostalim korisnicima katastarskih podataka.

Kako bi se projekt pravilno proveo i realizirao, oko 700 ljudi sudjelovat će u obukama koja će se provoditi iz oblasti prava, geodezije, informacijskih sustava i menadžmenta u sektoru zemljišne administracije FBiH.

Rtv Slon/Akta

VIJESTI

Najnovije vijesti