Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Njemačka uvodi nova ograničenja za nevakcinisane

Kancelarka Angela Merkel i premijeri 16 saveznih država odlučili su se na nova ograničenja. U Parlamentu se vodila žestoka rasprava o tome kako najbolje odgovoriti na dramatično povećanje broja zaraženih koronavirusom.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država dogovorili su se o nekoliko mjera za suzbijanje pandemije, ali su kao najvažnije istaknuli nužnost vakcinacije za sve zaposlenike bolnica i staračkih domova.

Također su se dogovorili o uvođenju 2G pravila (potvrda o vakcinaciji ili o oporavku) za nevakcinisane u onim regijama u kojima je premašena određena stopa hospitalizacije. “2G” se odnosi na sistem koji dopušta slobodne aktivnosti samo za “vakcinisane ili oporavljene”.

Merkel se dugo zalagala za strože mjere za suzbijanje pandemije. Trenutnu situaciju je ponovo opisala kao “dramatičnu”.

Stopa vakcinacije u Njemačkoj iznosi samo oko 68% i niža je u istočnim i južnim regijama zemlje, gdje su stope zaraze i hospitalizacije dosegle rekordno visoke razine, prenosi Deutsche Welle.

Takozvana incidenca hospitalizacije bit će novo mjerilo za uvođenje strožih propisa u Njemačkoj: ako je više od tri na 100.000 stanovnika u regiji hospitalizovano, 2G pravilo primjenjivat će se za sve javne aktivnosti u određenoj državi.

Za vrijednost od šest na 100.000 ljudi će zahtijevati da pokažu dodatni negativan test na COVID (“2G+”), dok za vrijednosti od devet potrebno je provesti daljnje mjere poput ograničenja kontakta.

Trenutno su sve njemačke pokrajine osim Hamburga, Donje Saske, Schleswig-Holsteina i Saarlanda iznad vrijednosti tri. Saska-Anhalt i Tiringija su iznad vrijednosti od devet.

Kao odgovor na rastuće brojke, pokrajine Saska i Bavarska već su nametnule 2G ograničenja ranije ovog mjeseca.

U četvrtak je širom zemlje u 24 sata registrovano više od 65.000 novih infekcija. Zdravstveni radnici upozoravaju da će se broj vjerovatno udvostručiti.

VIJESTI

Najnovije vijesti