Četvrtak, 9 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTINSRS danas ponovno usvaja neustavni zakon o nepokretnoj imovini

NSRS danas ponovno usvaja neustavni zakon o nepokretnoj imovini

Narodna skupština Republike Srpske održaće danas petu posebnu sjednicu na čijem predloženom dnevnom redu je prijedlog neustavnog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. Trebalo bi da bude razmatran po hitnom postupku kao 15. tačka dnevnog reda. Prethodni zakon, podsjetimo, Ustavni sud proglasio je neustavnim.

Ranije usvojeni zakon suspendovao je u aprilu visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine ga je u septembru stavio van snage.

Bivši član Komisije za državnu imovinu Muharem Cero, komentarišući namjeru vlasti u RS da u izmijenjenom sadržaju usvoji zakon o nepokretnoj imovini, konstatovao je da je novi prijedlog zakona malo drugačiji u smislu pravne leksike i pozivanja u njegovom obrazloženju, te da se u suštini radi o istoj materiji, odnosno o javnoj imovini kojoj se pokušava osporiti kontinuitet.

Uoči sjednice NSRS, član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je apelaciju o imovini.

“S Obzirom na to da nije kažnjen nego nagrađen za antiustavno djelovanje, Milorad Dodik nastavlja sa podrivanjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o imovini tu već imamo presudu Ustavnog suda gdje su neustavnim proglašene aktivnosti skupštine entiteta RS. Ukoliko ta skupština ponovo usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini, ponovo će biti, ovaj put sa moje strane, podnesena apelacija Ustavnom sudu”,  naveo je Komšić.

Poslanik u NSRS Ramiz Salkić (SDA) je ocijenio da je riječ o redizajniranom rješenju ranijeg zakona koje je osporio Ustavni sud BiH.

Ovim aktom, po Salkićevim riječima, entitetska vlada nastavlja da ignoriše stavove visokog predstavnika kao vrhovnog tumača za provođenje civilnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustavnog suda BiH, čije su odluke konačne i obavezujuće prema tom ustavu.

Danas će se razmatrati povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru i novčana podrška nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece.

Na dnevnom redu ove sjednice je ukupno 29 tačaka, koje će uglavnom biti razmatrane po hitnom postupku, kako bi navedeni akti stupili na snagu od 1. januara.

Poslanici će po hitnoj proceduri razmatrati prijedloge zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, kao i o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske, najavljeno je iz parlamenta RS.

Po hitnom postupku trebalo bi da budu razmatrani prijedlozi zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske.

Poslanici će po hitnom postupku razmatrati i Prijedlog zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj, u skladu sa kojim će roditelj koji odluči da brine o djeci imati pravo da prima platu od 750 KM, sa plaćenim porezima i doprinosima, što će mu omogućiti i da ispuni uslove za penziju.

Tu su i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Pred poslanicima su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju – po hitnom postupku, Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim taksama – po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fondu i finansiranju zaštite životne sredine Republike Srpske – po hitnom postupku.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci po Projektu “Medicinski kompleks Banjaluka”, Prijedlog zakona o metrologiji u Republici Srpskoj i Prijedlog zakona o standardizaciji u Republici Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske trebala bi da razmatra i Prijedlog porodičnog zakona, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o vanparničnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici.

Na predloženom dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari