Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVRIJEMEObjavljena prva dugoročna prognoza za zimu: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Objavljena prva dugoročna prognoza za zimu: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Prvu dugoročnu prognozu za zimu objavio je meteorološki servis Severe Weather Evrope, gdje su se fokusirali na model ECMWF iz Evrope.

– Ove prognoze daju prosječnu sliku tokom tri meteorološka zimska mjeseca (decembar-januar-februar) i pokazuju opće prevladavajuće vremenske prilike. Čak i da su modeli 100 posto tačni, to ne znači da bi ovakvi vremenski uvjeti trajali tri mjeseca zaredom. Samo sugerira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena – napominju iz SWE-a.

Prognostički model

ECMWF model se često smatra jednim od najpouzdanijih prognostičkih modela. Ali nijedna dugoročna/sezonska prognoza ne može se nazvati “pouzdanom” budući da gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati tokom dužeg razdoblja, napominje SWE.

Prema ovom modelu, u Evropi se očekuju prosječne temperature zraka na zapadu, uz uticaj obližnjeg područja niskog pritiska. Toplije anomalije predviđaju se nad dijelovima srednje Evrope, dižući se prema sjeveroistoku.

Što se tiče prognoze oborine, Evropa bi trebala imati uglavnom prosječnu količinu oborine za zimu, s nekim sušnijim područjima na sjeveroistoku. Više padavina predviđa se nad Sredozemljem.

Što se tiče prognoze snježnih padavina, nad Evropom se bilježe prvenstveno ispodprosječne količine snijega. Fotografija ispod prikazuje prosječnu visinu snijega za februar, koja je posljednji zimski mjesec. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari