Subota, 23 Septembra, 2023

Objavljeni rezultati analize voda sa javnih česmi u TK – Bukovik neispravna, Avdina i Ajšina voda zdravstveno ispravna

S ciljem unapređenja kvaliteta vode za piće u periodu 06. do 15 .marta ove godine Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona izvršio je uzorkovanje i laboratorijske analize vode javnih česmama na području trinaest općina Tuzlanskog kantona, a kontrola kvaliteta vode sa javnih česmi pokazala je da 50 posto uzoraka ne odgovara higijenskoj ispravnosti vode za piće.

“Ove godine u povodu Svjetskog dana voda uzeto je 28 uzoraka vode u period od 6. do 15. marta i rezultati pokazuju da 50 posto uzoraka ne odgovara! To nam ukazuje na činjenicu da se ovi vodni objekti ne održavaju adekvatno. Znači važno ih je sanirati i redovno dezinfikovati, utvrditi odgovorna lica kako bi naši građani imali zdravstveno ispravnu vodu za piće i sa ovakvih izvora,” kazala je Selma Azabagić, šefica Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo TK.

Analiza koju je proveo Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kanotona pokazala je da kvaliteta vode 14 javnih česmi ne zadovoljava kriterije Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće. To se odnosi na bakteriološku neispravnost 12 uzoraka, dok su samo 3 uzorka fizičko-hemijski ne ispravna.

“Ove godine zdravstveno neispravne vode koje su pokazale fekalno zagađenje, ove godine ne treba da se konzumiraju jer mogu da izazovu epidemije, odnosno oboljenja uzrokovana zagađenom vodom, infekcije urinarnog trakta, dijareju i gastroenterokolitise. Ovim povodom, uvijek iskoristimo priliku da apelujemo na građane, da se prije konzumiranja vode informišu o zadnjim labaratorijskim ispitivaniima i da konzumiraju vodu samo sa onih izvora koji se nalaze pod stalnom kontrolom i zadovoljavaju osnovne higijenske zahtjeve kada je u pitanju voda za piće,” kazala je šefica Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo TK.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je ”Otpadne vode”.  Globalno, većina svih otpadnih voda iz naših domova, gradova, industrije i poljoprivrede teče nazad u prirodu bez ponovnog tretiranja ili korištenja zagađujući okolinu. Cilj je podići svijest o mogućnosti recikliranja otpadnih voda i njihovog sigurnog ponovnog korištenja u industriji, poljoprivredi, gradovima i domovima.

Zdravstveno ispravne vode su:  

 1. Javna česma Hum Miladije, Tuzla
 2. Javna česma Lipa Mosnik , Tuzla
 3. Javna česma Kapavac, Čelić
 4. Javna česma Tito i Alija, Banovići
 5. Javna česma Masle G.Vukovije, Kalesija
 6. Javna česma Avdina i Ajšina voda Luka, Srebrenik
 7. Javna česma Vodnica , Šerići Živinice
 8. Javna česma Kotornica, Živinice
 9. Javna česma Djedovača,G.Dubrave, Živinice
 10. Javna česma Cerić Orahovica, Gračanica,
 11. Javna česma Petrak, Lukavac
 12. Javna česma Barutni,  Lukavac
 13. javna česma Petrak Donji Bistarac Lukavac
 14. Javna česma Podglavica Jaz Kladanj,

 

Zdravstveno neispravne vode su:  

 1. Javna česma Marinuša, Sapna
 2. Javna česma Bukovik, Srebrenik
 3. Javna česma Dževad Čeliković i Altaga Handžić Sniježnica,Teočak
 4. Javna česma Avdićkuša Klokotnica, Doboj Istok
 5. Javna česma Obodnica Marinovići, Tuzla
 6. Javna česma Par selo, Tuzla
 7. Javna česma Jurišička Lipnica , Tuzla
 8. Javna česma Dokanj  Tuzla
 9. Javna česma Bjelkina voda, Banovići
 10. Javna česma Hajr Voda Šefke i Đule, Vida, Gradačac
 11. Javna česma Kukuruzi, Gradačac
 12. Javna česma Ječmište Tuzla     (RTV SLON)

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI