Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Od danas za ulaske u Sloveniju iz BiH obavezan karantin ili negativan test na koronu

Slovenska vlada postrožila je uslove za ulazak putnika iz “trećih” država izvan EU, pa se od ponoći neće moći ulaziti iz BiH, Srbije i Kosova bez obaveznog 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na kovid-19.

Te su zemlje, u kojima se bilježi veći dnevni prirast oboljelih od koronavirusa, stavljene na tzv. “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država na kojoj je već Sjeverna Makedonija, prenosi Hina.

Bugarska, koja je do sad bila na “zelenoj listi”, spuštena je u nižu, “žutu listu”, na kojoj se nalazi i nekoliko drugih država EU s lošijom epidemiološkom situacijom, odlučila je slovenska vlada.

Svi koji u Sloveniju žele ući iz država s “crvene liste”, bilo da su slovenski državljani ili stranci, moraće u obavezan karantin ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obavezno obavljen u nekoj od članica EU.

U pogledu ulazaka iz tih država, od ponoći više ne vrijede niti prijašnji izuzeci, po kojima se iz njih moglo ulaziti bez karantina i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili broda u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 časa na 12.

Ministar unutranjih poslova Aleš Hojs kazao je, tumačeći odluku, da je to učinjeno zbog rizika unosa koronavirusa u Sloveniju i opasnosti mogućeg drugog talasa epidemije.

Što se tiče režima na granici s Hrvatskom, on se ne mijenja i ostaje isti, uključujući i dnevne prelaze radnih migranata.

Prema podacima slovenskih epidemiologa, od 34 nova slučaja u zadnjih desetak dana, veći dio je “uvezen” iz inostransgtva, dok je sekundarnih infekcija u Sloveniji bilo 14.

Dva unosa su iz Rusije, čak devet iz BiH, tri iz Srbije, te po jedan iz Švedske i SAD-a.

Hojs je upozorio da su oni koji unesu virus u Sloveniju krivično odgovorni ako su policiji prilikom ulaska dali krive podatke o tome gdje su boravili i tako rizikovali prenos zaraze na druge ljude.

BHRT

VIJESTI

Najnovije vijesti