Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Tužilaštvo TK neće istraživati izgradnju izolatorija u Srebreniku

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona neće provoditi istragu protiv gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića zbog adaptacije prostora i izgradnje privremenog izolatorija u tom gradu za potrebe izazvane pandemijom koronavirusa, piše Faktor.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vršili su provjere u ovom predmetu nakon teksta “Izgradnja izolatorija u Srebreniku povjerena firmi gradskog vijećnika”, koji je objavila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), a iz tuzlanskog tužilaštva je potvrđeno da ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeni počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Agencija za javne nabavke nakon pisanja BIRN-a BiH vršila je monitoring javne nabavke za izgradnju izolatorija, te došla do saznanja da je Grad Srebrenik u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, uz primjenu izuzeća Zakona o javnim nabavkama, izdao naredbu da se firmi “Feniks AS” Srebrenik dodijeli ugovor o izgradnji izolatorija, a da podaci o izuzeću nisu objavljeni na portalu javnih nabavki kao ni pravni osnov koji opravdava izuzeće. Vlasnik spomenute firme u dijelu od 33 posto je Fadil Suljić, gradski vijećnik u Srebreniku.

– Iz prikupljene materijalne dokumentacije i izvještaja SIPA-e proizlazi da je spomenuta firma za predmetnu adaptaciju dodijelila donaciju Štabu civilne zaštite Srebrenik u smislu izvođenja radova na rekonstrukciji ovog objekta u iznosu od oko 13.000 KM, a takva odluka je zvanično i dostavljena službama Grada Srebrenika. Nakon analize izvještaja i materijalnih dokaza, utvrđene činjenice i okolnosti ne upućuju na osnov sumnje da je komandant Štaba civilne zaštite Grada Srebrenika postupao sa ciljem pribavljanja koristi sebi ili firmi “Feniks AS” Srebrenik, a što kao zabranjenu posljedicu definiše krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, također nema osnova sumnje da je počinjeno neko drugo krivično djelo, te je donesena naredba da se neće provoditi istraga – kazao je za BIRN BiH Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

Adaptacija izolatorija nije rađena uobičajenim postupkom javnih nabavki, zbog hitnosti situacije, objašnjavali su ranije iz Gradske uprave.

– Od momenta proglašenja stanja prirodne nesreće, Zakon o javnim nabavkama s aspekta zaštite i spašavanja se suspenduje i na snazi je Zakon o zaštiti i spašavanju, tako da štabovi Civilne zaštite ne vrše proceduru javnih nabavki, nego rade isključivo po naredbama – izjavio je u pisanoj formi za BIRN BiH Nihad Omerović, načelnik Srebrenika. (Faktor)

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI