Subota, 25 Maja, 2024

Općina Srebrenik implementirala projekt povećanja energijske efikasnosti u objektu SRC Srebrenik

U okviru projekta LIR – Lokalni integrisani razvoj, kojeg finansira Evropska unija, a provodi UNDP, Općina Srebrenik je uspješno implementirala Projekat povećanja energijske efikasnosti u objektu  Sportsko-rekreativnog centra Srebrenik. Kako ističe Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik, ovaj projekat je realiziran u dvije faze, a ukupno je utrošeno oko 250.000 KM.

  –“Završetkom ovog projekta poboljšani su uslovi korištenja objekta sportske dvorane za oko 1.000 učenika srednjih škola u Srebreniku, profesore, sportske kolektive koji treniraju i takmiče se u dvoranskim sportovima, te za sve posjetioce sportskih dešavanja, a kao primarni cilj ostvariti će se značajne uštede u potrošnji energije”, naglašava Omerović.

U prvoj fazi projekta Sportska dvorana je priključena na sistem daljinskog grijanja, te je na taj način zaustavljeno dalje zagađenje zraka sagorijevanjem uglja u kotlovnici koja je zagrijavala ovu javnu ustanovu. Sportaka dvorana u Srebreniku će se nadalje zagrijavati energijom dobivenom iz obnovljivih izvora, tj. biomase. Nakon toga su ugrađeni novi prozori, izvršena termoizolacija krova, te postavljeni solarnii paneli za zagrijavanje vode za svakodnevnu potrošnju.

Ukupna vrijednost radova prve faze je iznosila oko 120.000KM, od čega je Općina Srebrenik finansirala priključenje na gradsku toplanu, a UNDP, odnosno EU provođenje preostalih mjera, u ukupnom iznosu od oko 90.000KM. Nedavno je realizirana i druga faza radova koja je obuhvatala utopljavanje vanjskih zidova sportske dvorane postavljanjem sendvič- panela debljine 10 cm.

Ukupna vrijednost ovih radova je oko 125.000KM. Realizaciju posljednje faze radova, pored Općine Srebrenik koja je izdvojila 51.000 KM i UNDP-a koji je obezbijedio 40.000KM, pomoglo je i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona obezbjeđenjem dodatnih 40.000KM. Pored ovih konkretnih aktivnosti, u okviru istog projekta Udruženje građana “Eko Seona Ratiš” će u osnovnim školama implementirati nekoliko aktivnosti na promociji važnosti energijske efikasnosti kako u javnim tako i u privatnim objektima.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI