Utorak, 23 Jula, 2024

Ovogodišnji “Dani povelje” obiluju kvalitetnim sadržajima

Danipovelje

Organizacioni odbor kulturne manifestacije „Dani  povelje 2015.“, na svojoj prvoj sjednici održanoj prošle sedmice, kojom je predsjedavao načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović, usvojio je program manifestacije kojom će se, 15. februara obilježiti 682. rođendan grada Srebrenika.

Na taj dan 1333. godine pod zidinama grada Srebrenika, na obroncima Majevice, tadašnji bosanski ban Stjepan II Kotromanić je uručio poznatu Povelju delegaciji Dubrovačke republike. Srebrenik je u to vrijeme bio jedan od najljepših i najmoćnijih gradova i utvrda srednjovjekovne Bosne , o čemu svjedoči i činjenica da je u njemu stolovao Stjepan II Kotromanić, a poznata Povelja Dubrovčanima predstavlja prvi pisani dokument u kojem se spominje ime ovog grada.

Ove godine se navršavaju 682 godine od potpisivanja Povelje, a Srebrenik obilježava i slavi 15. februar iz 1333. godine kao jedan od najznačajnijih datuma u svojoj bogatoj prošlosti. U sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani povelje“, u periodu između 13. i 20. februara upriličit će se niz književnih večeri, izložbi, okruglih stolova, pozorišnih predstava i drugih kulturnih sadržaja. Među brojnim atraktivnim sadržajima vrijedi istaknuti „Festival saza – dr. Hašim Muharemović“,  „Veče s Abdulahom Sidranom“ i pozorišnu predstavu „ Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“, u režiji Harisa Pašovića.

Ulaz za sve planirane sadržaje je slobodan.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI