Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Posljednji ispraćaj Adnanu Gopi /FOTO/

dzenaza

Nepregledna kolona rodbine, prijatelja, klupskih, radnih i sportskih kolega i sugrađana, juče je ispratila srebreničkog košarkaša Adnana Gopu na mezarje Grabovci. Adnan je, u nedjelju u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla podlegao teškim povredama koje je zadobio u stravičnoj saobraćajnoj nesreći 23. maja u Dubokom Potoku kod Srebrenika. Gopo se nalazio za upravljačem Passata, kojim se sudario s autobusom firme „Bundavica“ iz Tuzle, a uprkos brojnim operacijama i nadljudskim naporima tuzlanskih ljekara, u nedjelju je prestalo da kuca srce 29-ogodišnjeg košarkaša “Gradine”.   Već od ranih popodnevnih sati rijeke ljudi slijevale su se prema kući žalosti u Barama. Obučeni u dresove KK “Gradina“, dženazi su prisustvovali i svi košarkaši i članovi uprave srebreničkog ligaša s kojima je do prije 20-ak dana dijelio svačionicu, a posljednjem ispraćaju prisustvovali su i brojni sportski prijatelji iz Odžaka, Hadžića, Žepča, Tuzle, Sarajeva i drugih bh. gradova. Sve ih je, dostojanstveno, dočekala Adnanova majka Refija i brat Nedim, sa suzama potisnutim za tren, za dan kada posljednji put ispraćaju svoju uzdanicu, svoj stub oslonac i, kako reče mjesni imam, momka koji je bio susretljiv za sve, odgojen za ponos svojoj porodici i zajednici u kojoj je živio. Zastale su suze na dan od kojeg svaka majka na svijetu strepi, na dan kada je majka pokazala svu svoju hrabrost, ponos i snagu kojom je i odgajala svoje sinove Adnana i Nedima. Ponosna je majka bila svaki dan Adnanovog kratkog života, ponosna na svog sina i posljednji dan boravka u dvorištu porodične kuće odakle je ispraćen od svih onih koji su ga poznavali, voljeli i poštovali. Gordo i dostojanstveno, jer tako bi Adnan htio.

dzenaza2

Nakon okupljanja ispred kuće žalosti u Barama, tužna povorka uputila se prema obližnjem Gradskom groblju „Grabovci“, gdje je klanjana dženaza i obavljen ukop mladog košarkaša. Nakon ukopa, košarkaši i članovi rukovodstva Gradine na njegov mezar položili su vijence, a polaganjem cvijeća i vijenaca dužnu počast mladom košarkašu odale su i brojne delegacije sportskih kolektiva i drugih institucija iz Srebrenika i brojnih bh. gradova, te njegovi brojni prijatelji i poznanici.

dzenaza11

dzenaza12

dzenaza10

 Adnan Gopo, koji je bio dugogodišnji košarkaš Gradine rođen je 1.5.1986.godine u Gračanici. Kao desetogodisnjak, zajedno sa majkom Refijom i mlađim bratom Nedimom, seli se u Srebrenik, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega se zaposlio u Bingo d.o.o. Tuzla. Košarkom se počeo baviti od samog osnivanja košarkaškog kluba Gradina Srebrenik. Prošao je omladinske selekcije Gradine, a u sezoni 2009./2010. izborio je ulazak u A1 ligu KS BiH. Narednih pet godina bio je jedna od glavnih poluga košarkaša iz Srebrenika. Uvjek vedrog duha i spreman za sportsku borbu na terenu bio je zaštitni znak KK Gradine. Svaku utakmicu pružao je i više od svog maksimuma, što su svi treneri znali cijeniti. Sezonu 2014/2015 centar KK Gradine Adnan Gopo je odigrao najbolje. Osvojen je Kup TK-a, a sa Gradinom je igrao polufinale Play off-a za ulazak u Premijer ligu. Njegovim preranim odlaskom ostala je velika praznina u srebreničkom ligašu koju će biti teško popuniti. Neka je rahmet njegovoj dobroj duši.

dzenaza7

dzenaza6

dzenaza3

dzenaza2

dzenaza8

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI