Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Potvrđena optužnica protiv Elvisa Bektića (38) iz Gračanice

?
?

Općinski sud Tuzla je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona  protiv Elvisa Bektića (38), nastanjenog u Gračanici,  zbog postojanja osnovane sumnje da je, dok je obavljao funkciju ministra zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona, počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Optužnicom se Bektić tereti da je  u periodu od aprila do avgusta 2015. godine,  kao ministar  zdravstva u Vladi TK,  postupao suprotno zakonskim i podzakonskim propisima u toj oblasti, te je zloupotrebio svoj položaj i ovlašćenja i iz ličnih razloga,  a ne u interesu službe, na nezakonit način razriješio dužnosti  direktoricu JZU Dom zdravlja Gračanica.

Pri tome je zanemario upozorenja sekretara Ministarstva zdravstva TK da se radi o nezakonitom razrješenju dužnosti, odnosno da se direktor zdravstvene ustanove može  razriješiti dužnosti isključivo u situaciji ukoliko takvo rješenje u roku od 30 dana,  od saznanja o eventualnim nepravilnostima,  donese upravni odbor te zdravstvene ustanove, što ovdje nije bio slučaj.

Na taj način je direktoricu ove zdravstvene ustanove imovinski oštetio i teže povrijedio njena prava kao direktora ustanove, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

 

VIJESTI

Najnovije vijesti