Subota, 18 Maja, 2024

BiH dobila dozvolu za izvoz mesa u Tursku putevima preko EU

krave

Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo iz Brisela da meso u Tursku može izvoziti putevima preko Evropske unije, što će značajno smanjiti troškove transporta, a vjerovatno i povećati otkupnu cijenu govedine u BiH. Ipak, prevoz hladnjačama, odnosno kamionima najvjerovatnije će početi tek od sljedeće godine s obzirom na to da je ostalo da svaka zemlja pojedinačno odobri taj transport.

“Obaviješteni smo da smo dobili dozvolu Brisela i sada smo u fazi dobijanja saglasnosti od svih zemalja. To je jedan proces koji će da traje koju nedjelju i vjerujem da će sve zemlje dati saglasnost”, rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ističući da će u najskorije vrijeme biti održani razgovori s turskim predstavnicima o kontingentu za izvoz u 2017. godini.

On je, takođe, rekao da bi obezbjeđenje uslova za prevoz drumskim putem preko Bugarske značajno pojeftinilo sam transport, zahvaljući čemu bismo bili daleko konkurentniji nego što je to sada slučaj. Naime, u ovom trenutku BiH meso u Tursku može izvoziti samo avionom jer Evropska unija ne dozvoljava kopneni transport preko svoje teritorije s obzirom na to da BiH nema dozvolu da tu vrstu robe plasira na tržište Evropske unije.


Avionski prevoz sada plaća naručilac mesa u Turskoj, što se direktno odražava na cijenu mesa u BiH s obzirom na to da se svi troškovi kalkulišu, a kako kaže Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, u slučaju transporta kopnenim putem cijena mesa u BiH trebalo bi da bude veća. “Puno bi značilo dobijenje dozvole za koridor preko Bugarske, kako za meso, tako i za mlijeko. Sa stanovišta smanjenja troškova prevoza to bi bilo od izuzetnog značaja, posebno zato što onaj koji sada kupuje meso u Turskoj plaća avio-prevoz, koji je ukalkulisao u svoju cijenu, zbog čega manje plaća meso ovdje”, rekao je Vasić.

Ono što je sigurno jeste da će prevoz mesa preko Bugarske desetkovati posao aerodroma u BiH, koji su na tim poslovima u posljednje dvije godine zaradili značajan novac. “Nemam informacija da smo dobili dozvolu, ali naravno da bi to uticalo na sve aerodrome u BiH, a samim tim i na poslovanje Međunarodnog aerodroma Tuzla”, rekao je Rifet Karasalihović, direktor ovog aerodroma.

VIJESTI

Najnovije vijesti