Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaMAGAZINPravoslavni vjernici Badnjim danom sutra počinju obilježavanje Božića

Pravoslavni vjernici Badnjim danom sutra počinju obilježavanje Božića

Pravoslavni vjernici koji vrijeme računaju po julijanskom kalendaru 7. januara će proslaviti jedan od najznačanijih praznika rođenje Isusa Krista – Božić, koji se shvata i kao praznik porodice.

Uoči Božića 6. januara obilježava se Badnji dan čime i počinje božićno slavlje. Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo, koje se na Badnji dan ujutro rano siječe i donosi pred kuću, a uveče pali. 

Božić je porodični praznik, pa se na taj dan ne ide u goste. Izuzetak je jedino položajnik, prva osoba koja uđe u kuću na dan Božića, a obično je to dijete ili osoba bliska porodici. On ulazi u kuću i čestita Božić ukućanima riječima “Hristos se rodi”, na šta ukućani odgovaraju “Vaistinu se rodi”.

Položajnik zatim pali grančicu badnjaka i počinje da izgovara želje za domaćine i kuću – “Koliko iskrica toliko srećica. Koliko varnica toliko zdravlja i parica…”.

Domaćin dijeli česnicu svakom ukućaninu i položajniku, a onaj koji u komadu česnice pronađe novčić po vjerovanju biće posebno srećan.

Večernje bogosluženje i nalaganje badnjaka bit će održano sutra, 6. januara u 17.00 sati u Staroj pravoslavnoj crkvi svetih arhanđela Mihaila i Gavrila.

U subotu, na dan Božića 7. januara bit će održana sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.

federalna.ba/Fena

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari