Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Predstavnici GPBiH i UNHCR-a razgovarali o situaciji s migrantima

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić sa svojim saradnicima sastao se u srijedu u Glavnom uredu u Sarajevu s delegacijom UNHCR-a na čelu s regionalnom predstavnicom za jugoistočnu Evropu Anne-Christine Eriksson.

Na sastanku su razmijenjene informacije o aktuelnoj situaciji s migrantima i tražiteljima azila i problemima s kojima se svakodnevno suočavaju pripadnici GPBiH zbog složenog stanja na granici, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Regionalna predstavnica Eriksson istaknula je da UNHCR ostvaruje saradnju sa svim organizacijskim jedinicama GPBiH, kao i da podržava rad bh. policijske agencije.

Direktor Galić istaknuo je kako policijski službenici GPBiH, uz mjere i radnje koje poduzimaju u cilju očuvanja sigurnosti granice i građana BiH, prema ilegalnim migrantima postupaju u skladu sa zakonima BiH i međunarodnim humanitarnim pravom.

Dodao je da će GPBiH kao i do sada aktivno sudjelovati u UNHCR-ovim projektima koji se odnose na ranjive kategorije migranata i tražitelja azila, stoji u saopćenju

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti