Srijeda, 21 Februara, 2024

Predstavnici udruženja „Stara sinija“ iz Srebrenika i „Libertas“ iz Sarajeva učestvovali na manifestaciji „Kruh naš svagdašnji“ u Županji

U organizaciji Turističke zajednice grada Županje, proteklog vikenda u okolini ovog grada održana je 17. manifestacija „Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti 2019“. Osim učesnika s područja Vukovarsko-srijemske županije, i ove godine su na manifestaciji bili i učesnici iz Bosne i Hercegovine: Udruga „Stara sinija“ iz Donjih Hrgova kod Srebrenika, Udruga „Libertas“ iz Sarajeva, predstavnici Grada Srebrenika i općine Lukavac te poduzetnici iz Orašja. U programu se je predstavila i Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ iz Subotice.

„Za sve posjetitelje pripremljena su tradicionalna žetvena jela te vjerni prikaz žetve, odnosno prikaz ručnog košenja pšenice na način kojim su se služili naši stari sredinom prošlog stoljeća, prikaz vezanja snoplja, snašanja snopova i na kraju vršidbe sa starim strojevima. Ova manifestacija održava se s ciljem očuvanja kulturne baštine i običaja Slavonije, a želja nam je da se starinski način žetve otrgne od zaborava“, kazao je direktor Ureda Turističke zajednice Grada Županje Mirko Bačić.

Uz običaje, koji prate samu žetvu, organiziran je i Žetveni sajam na kojemu su posjetitelji mogli nabaviti razne domaće i autentične proizvode specifične za Slavoniju. U glazbenom dijelu programa nastupili su Mirko Švenda – Žiga i tamburaška skupina „Slučajni partneri“.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti