Četvrtak, 2 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPrezentiran nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika u Tuzlanskom kantonu

Prezentiran nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika u Tuzlanskom kantonu

Prof. Dr. Šekib Umihanić, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona, danas je u prostorijama Skupštine Tuzlanskog kantona, prezentirao nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika u Tuzlanskom kantonu, čiji je predlagač.

Prema podacima Svjetske federaciji gluhih, u svijetu danas živi oko 72 miliona gluhih osoba. Nažalost, u našoj državi pa i u Tuzlanskom kantonu nema preciznih podataka o broju gluhih osoba.

Od prije dvadestak godina u Klinici za bolesti uha, grla i nosa UKC-a Tuzla je započeto snimanje sluha bebama („Screening sluha“) u cilju što ranijeg utvrđivanja nagluhosti i gluhoće, kako bi se moglo pravovremenom hirurškom intervencijom, ugradnjom kohlearnog implantata, pomoći gluhoj djeci. Do sada smo uradili 59 operacija kohlearne implantacije i rehabilitacija sluha u tih pacijenata je dala dobre rezultate. To znači da su ti pacijenti, iz stanja sa znatnim stepenom invalidnosti i radnog ograničenja, osposobljeni i uključeni u normalan život koji podrazumijeva uobičajenu komunikaciju, obrazovanje, izbor profesije itd.

Međutim, kvalitetno zakonsko rješenje svakodnevnih komunikacijskih problema gluhih osoba u našem Kantonu do sada nije urađeno. S obzirom na moju profesionalnu orijentaciju otorinolaringologa, obavio sam brojne konsultacije sa pacijentima, zatim sa članovima Udruženja nagluhih i gluhih osoba, općina, gradova i TK, kao i sa kolegama sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, u pogledu izrade Zakona o upotrebi znakovnog jezika na Tuzlanskom kantonu. Navedeni zakon je u 2009. usvojen u Paralamentarnoj skupštini BiH, a od 2011. je u primjeni u Kantonu Sarajevo.

Zakonom o upotrebi znakovnog jezika koji ću uskoro uputiti u redovnu proceduru usvajanja u Skupštini TK, će se definisati i propisati pravo gluhih lica na upotrebu znakovnog jezika pred organima i institucijama Tuzlanskog kantona, gradova i općina na teritoriji TK, i to: a) procedure i način sticanja statusa gluhog lica b) evidencija i iskaznice za gluha lica; c) pravo na korištenje znakovnog jezika pred organima i institucijama d) posebna prava na tumača znakovnog jezika za đake i studente; e) evidencija i iskaznice za tumače znakovnog jezika i f) druga pitanja vezana za prava gluhih i nagluhih lica.

Između ostalih odredbi Zakona koje su važne za svakodnevni život i aktivnosti gluhih osoba, Zakonom o upotrebi znakovnog jezika će regulisati pomoć gluhim osobama u hitnim situacijama. U cilju obezbjeđivanja pomoći u tim situacijama, organi i institucije Kantona koji obavljaju poslove hitne pomoći, policije, vatrogastva, hitne intervencije u oblasti komunalnih djelatnosti i slično, dužni su obezbijediti i javno objaviti odgovarajuće brojeve za primanje SMS poruka za hitne pozive gluhih lica.  Organi i intitucije Kantona koji u svom radu koriste zvučna obavještenja za korisnike usluga, dužni su obezbijediti istovremeno prikazivanje tih obavještenja i na displeju.

Pored prof. dr. Šekiba Umihanića, dašanjoj prezentaciji su prisustvovali i predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarko Vujović i predstavnici udruženja gluhih u nagluhih osoba Tuzlanskog kantona, Grada Živinice i općine Banovići.

Naglašena je višestruka dobrobit koju će građani oštećenog sluha osjetiti primjenom ovog Zakona, čije se usvajanje očekuje nakon sprovođenja redovne skupštinske procedure.

RTVTK

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari