Četvrtak, 25 Jula, 2024

Preživite paklene vrućine uz ovih 10 savjeta

5453016-a-cold-water-a-refreshing-water--Stock-Photo-water-well

Ljeto je stiglo s visokim temperaturama, a meteorolozi najavljuju još veću vrućinu, sparinu i toplinske udare, što znači i mogućnost većih zdravstvenih problema kod osjetljivijih.

To se posebno odnosi na djecu i starije. Kada su posebno sparni dani, svakako treba izbjegavati izlazak između 10 i 17 sati, uvijek imati vode sa sobom, a pri izlasku odjenuti laganiju pamučnu odjeću i obavezno staviti šešir na glavu.

Ne treba izbjegavati ni kreme za sunčanje, jer zrela koža je dodatno osjetljiva na UVA i UVB zračenje. Posebno treba paziti da se redovito uzima terapija, a u slučaju da osjetite mučninu, vrtoglavicu, suha usta, potražite pomoć bližnjih ili ljekara.

 1. Kućni vjetar
  Ventilatori su veoma korisni, jer isušuju znoj s kože, čime se ona brže hladi. Ako još ispred ventilatora namjestite zdjelu s hladnom vodom ili vrećicu s ledom, učinak će biti jači.
 2. Na hladnome
  Zbog vrućine često nateknu noge. Gel ili losion za ublažavanje oteklina stavite u hladnjak, jer će bolje ublažiti otekline. Dobro je spremiti i bočicu raspršivača s vodom.
 3. Led, led…
  Nekoliko plastičnih bočica od pola litre napunite vodom i spremite u zamrzivač. Obavezno ponesite jednu kad izlazite. Imat ćete hladnu vodu sve vrijeme, jer će se polako topiti, ali i hladan oblog. U kockice leda ubacite komadiće voća i imat ćete aromatiziran napitak.
 4. Pazite na doba dana
  Potrudite se da zadržite dnevnu rutinu vježbanja ili šetnje. Aktivnosti treba obavljati u periodima kada se sunce još nije skroz diglo u svijetloj i što laganijoj odjeći.
 5. Namočite šešir
  Sportaši, posebice teniseri, u kapu uliju malo hladne vode i stave je na glavu, što ih ekspresno rashladi. Isti učinak ima i mokra marama, koju zamotate oko glave ili šešira.
 6. Spuštene roletne
  Ujutro ili kada zapadne sunce provjetrite kuću. Spustite sve roletne i navucite zastore. Češće mijenjajte posteljinu, jer osvježava osjećaj lijeganja u čisto. Najbolja je pamučna, jer bolje upija znoj i dulje ostaje svježa. Jastuci punjeni heljdom teže se zagrijavaju.
 7. Imaju klimu
  Trgovački centri imaju klimatiziran prostor, pa nije loše provesti sat-dva u obližnjem centru, čak iako ih ne volite i nemate novca za šoping. Ako želite nešto popiti, uzmite negazirani sok ili čaj, jer kahva ili alkohol izbacuju previše tekućine iz tijela.
 8. Biljke kao štit
  Uključeni električni uređaji dodatno zagrijavaju prostor, pa je dobro što češće isključiti i televizor i kompjuter. Biljke treba staviti na prozore s kojih dopire najviše sunca.
 9. Ohladiti se iznutra
  Dobro je istuširati se ili ispljuskati hladnom ili mlakom vodom i po nekoliko puta na dan. Ne treba se brisati nego pustiti da voda ishlapi sama.
 10. Češće i manje jesti
  Jelovnik treba podijeliti u pet-šest manjih obroka i neka se temelji na što više voća i povrća, povrtnih juha, salata, mesa sa žara i mliječnih proizvoda. Ljuti začini potječu cirkulaciju i jače znojenje, a time i bolje hlađenje tijela.

U poznim godinama vrlo je lako dehidrirati, stoga treba uzimati što više vode. Dobro će doći i mliječni proizvodi poput sirutke.

VIJESTI

Najnovije vijesti