Petak, 9 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETProšle godine smanjena potrošnja bezalkoholnih pića i vode

Prošle godine smanjena potrošnja bezalkoholnih pića i vode

voda

U BiH prošle godine generalno je došlo do pada potrošnje bezalkoholnih pića i voda, jer je izvoz ovih proizvoda iznosio 46,4 miliona KM i manji je za 12,1 posto u odnosu na 2019. godinu, konstatovano je na sjednici Odbora Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kako su naveli, uvoz ovih proizvoda je lani bio 158,4 miliona KM i manji je za 14,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Predstavnici kompanija koje čine ovaj odbor istakli su da su u 2020. najteže bile pogođene firme koje rade sa “Horeka” sektorom – sektor ugostiteljstva i hotelijerstva, saopšteno je iz Vanjskotrgovinske komore.

Na sjednici je rečeno da je uočljivo blago poboljšanje situacije, popuštanjem epidemioloških mjera uvedenih zbog virusa korona, kako u regionu tako i u zemljama zapadne Evrope i Bliskog Istoka, na kojima posluju kompanije iz ovog sektora.

Na sastanku se govorilo o planu aktivnosti Odbora Grupacije za naredni period i o daljem djelovanju prema organima vlasti u BiH, a zauzet je stav da se krene sa pripremom i procedurama za sazivanje i organizovanje Skupštine Grupacije bezalkoholnih pića i voda BiH u septembru.

RTV Slon/Biznis Info

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari