Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

Prošle godine u Bosni i Hercegovini proizvedeno preko milion tona komunalnog otpada

Bosna i Hercegovina je u 2022. godini proizvela je 1,1 miliona tona komunalnog otpada, što je za 3,6 posto manje u odnosu na 2021. godinu.

Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine proizveo je u prosjeku 345 kg komunalnog otpada u prošloj godini, podaci su koje je objavila Agencija za statistiku BiH.

U 2022. javnim odvozom je prikupljeno preko 929 hiljada komunalnog otpada, što je 1,9 posto više u poređenju sa 2021.

Podaci koji ukazuju na porijeklo stvaranja prikupljenog komunalnog otpada pokazuju da je najveći porast bio registrovan u sakupljanju otpada iz domaćinstava, čak 81,3 posto ukupno prikupljenog otpada.

Prema podacima o tretmanu komunalnog otpada 971 hiljada tona otpada je prispjelo na kontrolisana odlagališta otpada, od toga je trajno odloženo 99,03 posto otpada, kao opcija zbrinjavanja.

Stopa odlaganja komunalnog otpada manja je za 0,2 posto u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu.

Trenutni trend ukazuje, prema analizi, na to da treba učiniti više na prevenciji stvaranja otpada, kao i na značajnom povećanju stope recikliranja u narednim godinama.

Navedeni podaci zasnivaju se na metodologiji koja se primjenjuje za izvještavanje o komunalnom otpadu koje Agencija za statistiku BiH (BHAS) podnosi Eurostatu na godišnjem nivou.

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

ZANIMLJIVOSTI