Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Regionalna cesta Ormanica – Gradačac sada magistralna cestalom

Federalna vlada je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela Odluku kojom je regionalna cesta R-462 (Ormanica – Gradačac) razvrstana u magistralnu sa oznakom M-1.9, a regionalna cesta R-464 (Orašje – Odžak) u magistralnu cestu M-14.2.

cesta-ormanica-gradacac

Shodno Uredbi o mjerilima i kriterijima za kategoriziranje javnih u magistralne ceste, kategoriziraju se ceste koje međusobno povezuju sjedišta entiteta i kantona, sjedišta kantona s većim regionalnim sjedištima susjednih država (gradovi veći od 100.000 stanovnika) i koje ostvaruju kontinuitet kategorisane magistralne ceste kroz gradove.

Cesta R-462 Ormanica ­ Gradačac veže magistralne ceste M-14 i M-1.8 u magistralnu cestu M-209 i strategijski i prometno je bitna za razvoj kantona i Federacije BiH. Regionalna cesta Orašje – Odžak je podijeljena u dvije dionice: Orašje – Grebnice u dužini od 18 km i Prud – Odžak od 16 km. Ona je, također, bitna jer povezuje sjedište Posavskog kantona s općinom Odžak, prolazi kroz Republiku Srpsku i grad Šamac. Na području općine Orašje spaja se na magistralnu cestu M-1.8 Tuzla – Županja (u Republici Hrvatskoj), dok je u samom centru Odžaka spojena na magistralnu cestu M-14.1, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Izvor: RTV Slon

VIJESTI

Najnovije vijesti