Nedjelja, 14 Jula, 2024

SIPA pretresa objekte na 25 lokacija na širem području BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros (11.2.2016. godine) akciju kodnog naziva „Lištica“ na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva.

sipa1

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

U toku su pretresi objekata na 25 lokacija i lišenja slobode više osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, porezna utaja ili prevara i pranje novca. Do sada je u pretresima pronađeno i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duhana, a pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

Pripadnici organizirane kriminalne grupe sumnjiče se da su u periodu od novembra 2015. do februara 2016. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali duhan u listu, prerađivali ga i rezali, te veće količine rezanog duhana neovlašteno prodavali preprodavcima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize i PDV-a.

Procjenjuje se da su navedenim nezakonitim djelovanjem u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća je od 1.200.000 KM.

Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH s ciljem dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

Više informacija bit će saopćeno tokom dana.

VIJESTI

Najnovije vijesti