Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Sve je spremno: Sutra svečano otvorenje 45. međunarodnog Sajma šljive

Sve pripreme su završene za otvorenje 45. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije “Sajam šljive”. Otvorenje će biti upriličeno sutra u 12 u Gradačcu.

Sajam će otvoriti Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko u prisustvu brojnih zvaničnika, izlagača i prijatelja ove najstarije bosanskohercegovačke specijalizovane privredne manifestacije koja će trajati četiri dana, do 1. septembra. Doček gostiju planiran je na kuli Husein-kapetana Gradaščevića „Zmaja od Bosne“.

Na ovogodišnjem Sajmu šljive svoje u proizvode i usluge prezentovat će oko 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava.

Održat će se Stručno-naučno savjetovanje za poljoprivrednike i niz okruglih stolova te kolektivnih izložbi i prezentacija programa u oblasti poljoprivredne proizvodnje i biznisa. Teme naučno-stručnog savjetovanja su: Plastenička proizvodnja povrća i cvijeća, Suha šljiva – od sušare do trpeze.

Biće održana promocija knjige „Šljive i proizvodi od šljiva“ koju u znak zahvalnosti atori posvećuju prof.dr. Dževadu Jarebici, doajenu voćarstva i šljivarstva u BiH i dipl.ing. Senadu Malohodžiću, doajenu novinarstva poljoprivrede u BiH.

Novina je održavanje 1. sajma pčelarstva sa međunarodinim učešćem na kojem će biti prezentovani brojni naučni radovi i dodjeljene medalje za najbolje ocjenjene medove.

Direktor Gradačačkog Sajma Hašim Šabanović ističe da je karakteristika ovogodišnje manifestacije sadržajniji nastup izlagača a po 45. put predstavit će se kompanija „Petrokemija“ iz Kutine koja je sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo sponzor ovogodišnjeg sajma u Gradačcu.

– Posebno nas raduje što ćemo sa Petrokemijom iz Kutine obilježiti vrijedan jubilej 50 godina osnivanja Sajma šljive i pet decenija rada Petrokemije. Osim Petrokemije, posjetiocima će se predstaviti partner ovogodišnjeg sajma Grad Zagreb sa 11 firmi i Obrtnička komora glavnog grada Republike Hrvatske, kaže direktor Hašim Šabanović.

Plave gradačačke noći upotpunit će bogat i zanimljiv kulturno-zabavni program.

Ovogodišnji 45. međunarodni sajm poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajm šljive održat će se od 29. avgusta do 1. septembra u Gradačcu.

VIJESTI

Najnovije vijesti