Petak, 27 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETSredstva za izbore moraju biti osigurana do 19. maja

Sredstva za izbore moraju biti osigurana do 19. maja

Centralna izbora komisija (CIK) BiH saopćila je da, prema odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH, nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja – saopćeno je iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je procijenila da će Opći izbori 2022. godine koštati oko 12.528.000,00 KM.

Kako se ističe u saopćenju, CIK će postupati po odredbama Izbornog zakona BiH i striktno se pridržavati svih zakonskih odredbi i rokova koji su propisani.

– Javnost podsjećamo na odredbe člana 1.3a Izbornog zakona BiH prema kojim ‘Mandat članova predstavničkih organa izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH’. Rezultati Općih izbora 2018. godine su objavljeni u Službenom glasniku BiH broj 78/18 od 06.11.2018. godine – navode iz CIK-a.

U skladu s tim, mandat članova predstavničkih organa izabranih na Općim izborima 2018. godine traje do novembra 2022. godine.

– Pozivamo donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine – poručuju iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je 4. maja donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Izbori će biti održani u nedjelju, 2. oktobra ove godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari