Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Sud blokirao Bajdenovu uredbu o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika

Federalni sudija blokirao je uredbu administracije predsjednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) o obaveznoj vakcinaciji hiljada zdravstvenih radnika u 10 država koje su podnijele tužbu. 

U sudskoj odluci je navedeno da federalni centri za medicinsku njegu i pomoć nemaju jasna ovlaštenja od Kongresa da narede zaposlenima koji učestvuju u dva vladina programa zdravstvene zaštite za starije, invalidne i siromašne da se vakcinišu.

Preliminarna zabrana američkog okružnog sudije metjua Šelpa (Matthew Schelp) sa sjedištem u St. Louisu odnosi se na države koje su podnijele tužbu: Aljasku, Arkanzas, Iovu, Kansas, Missouri, Nebrasku, Nju Hempšir, Sjevernu Dakotu, Južnu Dakotu i Vajoming. Slične tužbe su u toku i u drugim državama.

Bajdenova uredba o obaveznoj vakcinaciji obuhvata više od 17 miliona radnika širom zemlje u oko 76.000 zdravstvenih ustanova i pružalaca zdravstvene kućne njege, koji do 6. decembra treba da prime prvu dozu a drugu do 4. januara.

Današnja sudska odluka je druga koja je blokirala sprovođenje uredbe o obaveznoj vakcinaciji.

Federalni sud je ranije suspendovao odluku administracije o obaveznoj vakcinaciji u kompanijama koje imaju više od 100 zaposlenih.

Sudija je naveo da su federalni zvaničnici vjerovatno prekoračili svoja zakonska ovlaštenja.

Glavni tužilac Mizurija Erik Šmit (Eric Schmitt) koji je podnio tužbu u ime država, rekao je da uredba o obaveznoj vakcinaciji predstavlja “prekoračenje ovlaštenja” od strane onih koji “koronavirus koriste kao oruđe” za kontrolu nad ljudima.

avaz.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti