Utorak, 18 Juna, 2024

Svečano otvoreni „Dani povelje“ u Srebreniku

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović sinoć je svečano otvorio kulturnu manifestaciju „Dani povelje“. Prigodnoj svečanosti u holu Doma kulture u Srebreniku prisustvovali su predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona te brojni posjetioci.

U svom obraćanju brojnim posjetiocima načelnik Omerović je posebno naglasio da se organiziranjem ove manifestacije prisjećamo svih bosasnkih velikana koji su se još u srednjem vijeku borili za očuvanje državnosti Bosne i Hercegovine. –Zahvaljujući našim vrijednim umjetnicima i privrednicima, koji daju poseban pečat ovoj kulturnoj manifestaciji i koji pružaju sliku dobrih Srebreničana, ovaj grad je i danas prepoznatljiv u BiH i u Evropi. Ova manifestacija predstavlja i dokaz da se uz puno volje i truda mogu prevazići svi problemi s kojima se suočavamo“, poručio je načelnik Omerović.

Ovom tradicionalnom manifestacijom se na prigodan način obilježeva 15. februar koji se slavi kao rođenad ovog grada. Na taj dan daleke 1.333. godine pod zidinama grada Srebrenika na obroncima Majevice tadašnji bosanski ban Stjepan II Kotromanić je uručio poznatu Povelju delegaciji Dubrovačke republike. Ove godine se tako navršava 686 godine od potpisivanja Povelje, a Srebrenik obilježava i slavi 15. februar iz 1333. godine kao jedan od najznačajnijih datuma u svojoj bogatoj prošlosti.

U sklopu sinoćnje svečanosti održana je i promocija statue “Kralja Tvrtka” i mozaika “Starog grada”, autora akademskog kipara Omera Smajlovića iz Srebrenika.

O ovim umjetničkim djelima, uz samog autora, na promociji su govorili prof. Sadil Mehmedović i prof. dr. Edin Mutapčić. Nakon svečanog otvaranja, u prepunoj velikoj sali Doma kulture u Srebreniku održana je i pozorišna predstava „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“, u izvedbi Narodnog pozorišta iz Tuzle.

U narednih pet dana, u sklopu ove manifestacije održat će se i predstave „TU/TAmo“ u izvedbi grupe glumaca iz Srebrenika i „Ludilo udvoje“, u izvedbi Dramskog studija iz Kaknja. Upriličit će se i promocija knjige „Sokol“, autora Hajrudina Delića, a održat će se i tradicionalni planinarski susreti pod nazivom „Povelji u pohode“. Nosilac svih aktivnosti u sklopu ove manifestacije je JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, a generalni pokrovitelji su Općina Srebrenik i općinski načelnik Nihad Omerović.

M.O.

Svečano otvoreni „Dani povelje“ u Srebreniku

Promocijom statue "Kralja Tvrtka" i mozaika "Starog grada" autora Omera Smajlovića, u Srebreniku otvorena manifestacija "Dani povelje 2019" .

Gepostet von Radio Srebrenik 90,8 i 103 FM am Samstag, 16. Februar 2019

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI