Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Tuzlanska pivara osvajaju nova tržišta i najavljuju nove investicije

pivara Tuzla

Iako Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine najavljuje povećanje akciza na pivo i gorivo, Tuzlanska pivara nastoji da sve probleme koje bi mogao donijeti novi namet države, riješi povećanjem izvoza. Osvajaju nova tržišta i najavljuju nove investicije. Ove godine u savremene tehničko-tehnološke proizvodne pogone menadžment će investirati dva i po miliona KM.

Dodatno povećanje akcize na pivo i gorivo od po 0,15 KM po litru moglo bi ugroziti poslovanje domaće pivarske industrije. To bi dovelo i do smanjenja prodaje domaćeg piva na tržištu u BiH, što je suprotno promociji domaćih proizvoda, kojeg propagiraju vlasti. Iz Tuzlanske pivare ukazuju na maćehinski odnos države prema domaćim proizvođačima, jer se i dalje pivo uvozi u velikim količinama.

Iako se bore sa sistemom koji ne brine za opstojnost i razvoj domaćih firmi, „Tuzlanska pivara“ i ove godine najavaljuje važne investicije. Dva i po miliona KM bit će uložena u savremene tehničko-tehnološke proizvodne pogone. Uređenjem padine u krugu „Pivare“, stvoreni su preduslovi za izgradnju novog objekta i skladišta, koji su projeketovani po svjetskim standardima. Bit će ugrađeni prečišćivači otpadnih vodi.

„Pivara“ ove godine nastavlja izvoz u Tursku, gdje će plasirati i nove proizvode. Kreće i izvoz za Kuvajut i Saudijsku Arabiju. A za domaće kupce 20. marta najavljuju novu nagradu igru, u kojoj je glavna nagrada nova Škoda Fabia.

VIJESTI

Najnovije vijesti