Petak, 14 Juna, 2024

U školama TK i ove godine koristit će se školski udžbenici iz prethodne godine

Ministarstvo obrazovanja i nauke FBIH objavilo je spisak odobrenih udžbenika za školsku 2015/16 godinu. U spisak je uvrštena obavezna i dodatna literatura za devetogodišnje osnovno obrazovanje, osmogodišnje osnovno obrazovanje, gimnazije i za srednje tehničke i stručne škole.

ucenici, srednja(Foto ilustracija)

Resorna kantonalna ministarstva, pedagoški zavodi, nastavnici i roditelji tako će se, primjera radi, moći opredijeliti za nabavu nekoliko od 38 odobrenih udžebnika za prvi razred devetogodišnje škole, 22 za drugi ili između rekordnih 67 za sedmi razred devetogodišnje osnovne škole. Gledano kroz brojeve za treći razred devetogodišnje osnovne škole odobreno je 28 udžbenika, priručnika i radnih sveski, za četvrti njih 49, za peti 57, šesti 42, sedmi razred rekordnih 67, osmi 58 i deveti 17 udžbenika.

Ako ove školske godine u vašim domovima imate srednjoškolce kada je riječ o gimnazijama možete birati između 73 udžbenika za prvi razred gimnazija, 49 za drugi odnosno 42 i 43 za treći i četvrti razred gimnazija.
Kada je riječ o srednjim tehničkim i stručnim školama broj odobrenih udžbenika, priručnika i radnih svesaka varira u zavisnosti od usmjerenja.
Na spisku odabranih udžbenika za školsku 2015/16 godinu nalaze se i preporuke za osmogodišnje osnovno obrazovanje koje ne važi u onim kantonima, poput Tuzlanskog kantona, gdje je ranije uvedeno devetogodišnje osnovno obrazovanje.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za RTV Slon, potvrđeno je, da je odlučeno, da će se u predstojećoj školskoj 2015/16 godini koristiti isti udžbenici koji su korišteni u prošloj školskoj godini a u skladu sa zaključkom Skupštine TK. Pomenuta odluka i zaključak roditeljima bi trebali olakšati nabavku udžbenika i priručnika, smanjiti pritisak na kućne budžete, te sam polazak u školu i početak nastave učiniti što relaksiranijim.

Nastava u školama Tuzlanskog kantona prema školskom kalendaru počinje prvog radnog dana u septembru, što znači da će školska zvona zazvoniti prvog semptembra.

(RTV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti