Petak, 14 Juna, 2024

U Srebreniku održan ”Festival plesa i folklora” In memoriam-Suad Hodžić Brzi

U organizaciji ”Gradskog teatra Srebrenik” u Srebreniku je održan ”Festival plesa i folklora” In memoriam-Suad Hodžić Brzi.

Cipo

Festival je počeo 19.10..2014. uz noć folklora. U prvoj večeri posjetioci su mogli vidjeti takmičenje sedam KUD-ova iz cijele BiH, dok je domaćin Gradski folklorni ansambl “Srebrenik” nastupio revijalno. Prateći program za tu veče je bio jako zanimljiv, a radi se o prvoj samostalnoj izložbi slika srebreničkog slikara Behadera Glotića Šiša. Pobjednici prve večeri u kategoriji folklora su:

 

1. KUD ”Brčansko kolo”- Brčko Distrikt

2. KUD ”Prijatelji” -Jablanica

3. KUD” Mladi rudar”- Dobrnja, Tuzla

Druga takmičarska noć je, takođe, donijela dosta uzbuđenja, a na programu je bilo takmičenje u orijantalnom plesu. Iako je bilo najavljeno natjecanje i u modernim plesovima, prije svega Hip-Hop-u,  zbog malog broja prijavljenih,  revijalno  je, u pauzi programa, nastupila  grupa ”City Theatre”. . Inače,  prateći program ovaj puta je bio skoro na nivou glavnog programa, s obzirom da je modna agencija ”Fashion Company” priredila veličanstvenu reviju svečanih haljina i vjenčanica. Čak 20 djevojaka iz cijele BiH nosilo je preko 60 kreacija salona mode  “Modiana”Srebrenik. Nakon revije proglašeni su pobjednice natjecanja u kategoriji orijentalni ples:

1. Erna Gibić- Gradačac

2. Elvira Bašić- Gračanica

3. Mejra Junuzović Doboj -istok

Svim pobjednicama uručene su vrijedne nagrade. Organizator najvaljuje da će i sljedeće godine održati ovaj festival uz podizanje na još viši nivo, mada je i ovogodišnji bio na zavidnom nivou. U vremenu opće krize u BiH, jako je lijepo vidjeti da ima interesa za ovu vrstu umjetnosti kako kod učesnika, tako i kod publike. Preko 200 učesnika iz cijele BiH u programu za dvije večeri se predstavilo.Ogroman broj mladih ljudi, kako profesionalaca, tako i volontera, pomoćnog osoblja iz srebreničkog ”Gradskog teatra-Srebrenik” dočekalo je goste, obezbijedili im sve uslove, odličnu organizaciju i realizaciju programa, što je za svaku pohvalu.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI