Subota, 24 Februara, 2024

U Srebreniku održana sjednica Skupštine Obrtničke komore FBiH

U prostorijama hotela „Orion“ u Ormanici kod Srebrenika održana je Skupština Obrtničke komore Federacije BiH, na kojoj se razgovaralo o projektu obrtničke kartice koji se realizira u saradnji s kompanijom Energopetrol-INA. Kako je istakao Smajl Hasanić, predsjednik Skupštine Obrtničke komore FBiH, u toku 2018. i pet mjeseci ove godine obrtnici su posredstvom ove kartice potrošlili 1,2 miliona litara goriva, što je obrtništvu direktno uštedjelo 108.000 maraka, koje su obrtnici mogli usmjeriti u razvoj vlastitog poslovanja.

Aktuelizirano je i pitanje nedavne najave poskupljenja cijena električne energije za sve privredne obrte i male privrednike, što bi ovaj sektor učinilo manje konkurentnim. –„U razgovoru s nadležnim institucijama uspjeli smo zajedno s partnerima dogovoriti da do poskupljenja struje za obrtnike ne dođe. U obrtništvu je prema posljednjim pokazateljima zaposleno 56.940 radnika, što čini oko 12 posto zaposlenosti u Federaciji BiH. Dogovor o zadržavanju postojećih cijena svakako će doprinijeti boljem položaju obrtničke djelatnosti i daljem povećanju broja zaposlenih“, istakao je Nedžad Nuhanović, predsjednik Obrtničke komore TK.

Na sjednici je predstavljen i Sporazum o saradnji između Federalne obrtničke komore i BBI Banke, na osnovu kojeg su obrtnici samo u 2018. godini realizirali 11,3 miliona maraka kreditnih sredstava, što govori o povećanim ulaganjima u obrtništvo od strane samih obrtnika, ali i o osiguranju povoljnijeg oblika kreditiranja. U sklopu rasprave o Prijedlogu zakona o obrtu FBiH, koji je u parlamentarnoj proceduri, obrtnici su izrazili nadu da će u saradnji s nosiocima vlasti iznaći rješenje da novi zakon bude po mjeri obrtnika. Zaključeno je da će obrtnička komora učiniti dodatne napore na stvaranju povoljnijeg obrtničkog okruženja,  kako bi se doprinijelo oporavku i modernizaciji ekonomije, te otvaranju novih radnih mjesta.

M.O.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI