Nedjelja, 24 Septembra, 2023

U Tuzli izveden muzičko – scenski spektakl – opera ”Zmaj od Bosne”

Sinoć je u prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli izveden muzičko – scenski spektakl, opera ”Zmaj od Bosne”. Izvođenje opere su mnogi okarakterisali kao muzički događaj godine, budući da je opera izvedena u Tuzli nakon skoro dvadeset godina, prenosi RTV Slon.

Ova opera, koja je jedan od najvažnijih kulturnih događaja posljednjih godina u našoj zemlji, premijerno je izvedena 15. decembra prošle godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Muziku je komponovao poznati bh. kompozitor Asim Horozić, režiju potpisuje višestruko nagrađivani profesor Ozren Prohić, libreto je uradio ugledni književnik i dramaturg Nijaz Alispahić, dok su u ovom projektu učestvovala sva tri muzička ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta (veliki Hor Opere Narodnog pozorišta, Balet NPS, glumci i Sarajevska filharmonija). Opera “Zmaj od Bosne” je muzičko – scenski spektakl u kojem učestvuje preko 100 izvođača.

-S ponosom smo najavljivali izvođenje opere koja predstavlja veliki umjetnički, ali i produkcijski poduhvat. U 2016. godini smo oborili rekorde kada je u pitanju posjećenost i broj događaja, a u ovoj godini želimo da nastavimo organizovati velike kulturne događaje za naše građane. Opera ”Zmaj od Bosne” sigurno će biti jedan od najvećih kulturnih događaja u BKC-u u 2017. godini – kazao je za RTV Slon Edis Bajić, direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

VIJESTI

Najnovije vijesti