Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023

Vlada FBiH podržava incijativu da se obezbijede grant sredstva za izgradnju vodovoda za mjesna područja Dubokog potoka, Tinje i Podorašja

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović objavio je kako je urađen jedan od prvih i najvažnijih koraka ka rješavanju dugogodišnjeg problema vodosnadbijevanja građana općine Srebrenik koji žive na mjesnim područjima Dubokog potoka, Tinje i Podorašja.

Prije nekoliko dana na adresu Općine Srebrenik stigao je Zaključak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koji je donesen na sjednici 3.3.2017. godine. Ovim Zaključkom Vlada FBiH podržava incijativu da se obezbijede grant sredstva kod Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije u iznosu od 3.500.000,00 Eura za realizaciju “Projekta vodosnadbijevanja u Općini Srebrenik”.

Federalno ministarstvo finansija i Općina Srebrenik će koordinirati aktivnosti na pripremi i obezbjeđenju grant sredstava za realizaciju navedenog projekta. U narednom periodu Federalno ministarstvo finansija će nakon završene procedure na državnom nivou Vladi dostiviti Odluku o prihvatanju granta kao i tekst usaglašenog Memoranduma o razumijevanju sa Saudijskim fondom za razvoj.

Ono što treba posebno naglasiti je da se ovaj veliki projekat rješavanja vodosnadbijevanja planira realizovati grant sredstvima od oko 7 miliona KM, što znači da neće doći do velikih zaduživanja Općine prilikom realizacije ovog kapitalnog projekta.

Već su planirane i predradnje u vezi s ovim projektom, pokrenuta je inicijativa za objavu tendera za izgradnju bunara B5 u vrijednosti preko 300 000 KM, što bi se dijelom finansiralo iz Fonda za zaštitu okoliša FBIH, a dijelom iz općinskog budžeta.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI