Srijeda, 28 Februara, 2024

Udruženje penzionera Srebrenik isplaćuje najveće iznose jednokratne finansijske pomoći u Federaciji BiH

Još prije 19 godina pri Udruženju penzionera Srebrenik formiran je svojevrsni Fond solidarnosti iz kojeg se porodicama umrlih penzionera isplaćuje značajna finansijska pomoć za troškove sahrane.

Prema riječima Huseina Mašića, sekretara Udruženja penzionera Srebrenik, u Fond solidarnosti učlanjeno je 4.027 penzionera koji dobrovoljno uplaćuju članarinu u iznosu od dvije ili pet maraka mjesečno. Porodicama koje plaćaju mjesečnu članarinu dvije marke, iz Fonda solidarnosti se za troškove sahrane nosioca penzije isplaćuje pomoć u iznosu od 450 maraka, a za troškove sahrane supružnika pomoć iznosi 300 maraka. Porodicama koje mjesečno izdvajaju po 5 maraka, u slučaju smrti nosioca penzije isplaćuje se novčana pomoć u iznosu od čak 1.200 maraka, a u slučaju smrti supružnika novčana pomoć za troškove sahrane iznosi 900 maraka.

U toku prvih pet mjeseci ove godine, prema riječima Mašića, na području ove općine umrlo je 77 penzionera, a za troškove njihovih sahrana iz Fonda solidarnosti je isplaćeno 75.700 maraka. I pored toga što Udruženje penzionera Srebrenik isplaćuje najveće iznose jednokratne finansijske pomoći u Federaciji BiH, Fond solidarnosti od svog formiranja posluje stabilno, tako da se porodicama umrlih penzionera na vrijeme isplaćuje propisana naknada za troškove sahrane.

Udruženje penzionera Srebrenik svojim članovima već godinama pruža pomoć i za troškove banjskog liječenja u iznosu od 250 maraka. U ovoj godini, kako ističe Mašić, na banjsko liječenje planiraju uputiti 28 penzionera, a njihov boravak u banjama Udruženje penzionera će sufinansirati s ukupnim iznosom od 7.000 maraka.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI