Utorak, 18 Juna, 2024

Uprava policije MUP-a TK: Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!

U srijedu, 29. decembra 2021.godine, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona će centralnim događajem koji će se održati u prostorijama Bingo City Centra Tuzla u periodu od 11,00 do 13,00 sati, započeti društveno odgovornu kampanju „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja!“ na području Tuzlanskog kantona.

Kampanja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini u okviru projekta „Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni I Hercegovini”(PILLAR), a sprovode je kantonalna ministarstava unutrašnjih poslova i Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Kampanja se provodi u periodu 23-31. decembra 2021. godine i ima dvojak cilj:

– da podigne svijest građana o opasnosti korištenja vatrenog oružja u slavljeničke svrhe tokom prazničnog perioda, kao i – da promoviše odgovorno vlasništvo nad vatrenim oružjem. Tokom trajanja kampanje policijski službenici i službenice će u odabranim sredinama dijeliti promotivni materijal građanima sa ključnim porukama kampanje:

– neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana, te je legalno kažnjivo, – pucanje u vazduh iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzrokovati smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke povrede i psihološke traume. Istraživanja pokazuju da se tragedije i nesreće,usljed upotrebe vatrenog oružja,često dešavaju u vrijeme proslava.

Stoga, Uprava policije MUP-a TK apeluje na građane Tuzlanskog kantona da se suzdrže od upotrebe vatrenog oružja tokom prazničnog perioda kako najradosniji trenuci i praznične proslave ne bi završile sa tragičnim posljedicama: „Provedite najljepše trenutke radosti i slavlja odgovorno, bez korištenja vatrenog oružja!“ Projekat PILLAR se realizuje u okviru incijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.

VIJESTI

Najnovije vijesti