Subota, 20 Jula, 2024

Nakon požara u firmi “Zaharex” sačuvana radna mjesta

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 93 hiljade KM firmi Zaharex iz Srebrenika. Tim novcem bit će refundirane plata za oktobar, novembar i decembar za 52 radnika zaposlena u proizvodnom pogonu koji je uništen u požaru koji je ova firma pretrpjela u oktobru. Ovim je ispunjeno obećanje, koje je radnicima Zaharex-a, dao premijer Kantona Kadrija Hodžić, obilazeći pogon nakon požara.

Tokom požara u Firmi “Zaharex” izgorjela su dva pogona – pogon proizvodnje spužve i pogon proizvodnje namještaja, a procjenjena materijalna šteta iznosi više od 4 miliona i 200 hiljada KM. Od 150 radnika, koliko ih je zaposleno u ovoj firmi, upitna su bila 52 radna mjesta.

  • Zahvaljujući naravno i Vlada TK mi smo uspjeli sačuvati ta radna mjesta. Jedan dio radnika smo prebacili u Lukavac, dogradili smo objekte. Pokrenuli smo ponovo proizvodnju namještaja. Ona u ovom momentu radi sa smanjenim kapacitetom, ali rade. Znači niko od radnika nije ostao bez posla – ističe Mirnes Mehmedović, direktor firme “Zaharex” Srebrenik.

A upravo je mogućnost da će ostati bez posla, najviše brinula radnike, budući da su to mahom ljudi koji su godinama radili u ovoj firmi. Delegacija Vlade TK posjetila je firmu “Zaharex” odmah nakon požara i tada je obećana pomoć pri očuvanju radnih mjesta. Prošle sedmice odobreno je 93 hiljade KM za rufundiranje plata za oktobar, novembar i decembar za 52 radnika.

  • Time smo, zapravo, ispunili ono obećenje koje smo dali netom nakon požara, budući da smo kao Vlada odmah posjetili ovu firmu i izrazili spremnost da razumijemo situaciju u kojoj se firma nalazi i da pomognemo – kaže Kadrija Hodžić, premijer TK.

Poteškoće sa kojima se bore privrednici, naglašava premijer Hodžić su velike, ali poručuje da u toj borbi nisu sami.

  • Dakle, prvi put imamo potrebu da pomognemo u ovom smislu nedaća, dakle, kada se desi neka elementarna nepogoda ili požar kao što smo to sada imali, da pomognemo – dodaje Hodžić.

Direktor firme “Zaharex” Mirnes Mehmedović ističe da još uvijek čekaju na završetak zvaničnog vještačenja koji se odnosi na posljedice zbog kojih je došlo do požara. Nabavili su dio mašina potrebnih za proizvodnju i uskoro će krenuti u ponovnu izgradnju proizvodnih pogona u Srebreniku.

VIJESTI

BIZNIS vijesti