Nedjelja, 19 Maja, 2024

Upute za vozače povodom 26. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice

Povodom 26. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava sutra do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na putevima: Sarajevo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Kalesija-Caparde, Bratunac-Srebrenica, Drinjača-Konjević Polje-Milići i Srebrenica-Zeleni Jadar.

Kretanje teretnim vozilima nosivosti preko 3,5 tone zabranjeno je na istim pravcima u nedjelju 11.07., dok je na dionici Vlasenica-Konjević Polje-Bratunac zabrana na snazi danas, od 12 do 22 sata.

Iz Sarajeva su jutros krenuli maratonci i biciklisti i kreću se preko Olova, Kladnja, Vlasenice i dalje prema Srebrenici. Trenutno su na teritoriji opštine Olovo. U 10 sati iz Sarajeva su prema Potočarima krenuli i motociklisti. Molimo vozače da budu oprezni u trenutku prolaska.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Radovi u tunelu Ivan (Tarčin-Konjic) privremeno su obustavljeni i nastavljaju se u ponedjeljak 12.07.

Zbog radova na mostu na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U toku su radovi na rekonstrukciji silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, na autoputu A-1, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Srebrenik-Orašje, Doboj-Rudanka i Stolac-Hutovo.

Molimo vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Na put krećite odmorni, a tokom dužih putovanja pravite češće pauze.

Na graničnim prelazima Hum, Deleuša, Zupci, Gorica, Osoje, Prisika i Kamensko pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH. Na GP Doljani nema dužih čekanja, ali je u međuprostoru (na ulazu u Hrvatsku) duga kolona vozila. Povremeno duge kolone vozila formiraju se i na oba granična prelaza kod Neuma. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila je pojačan, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, informišu iz BIHAMK-a.

VIJESTI

BIHAMK vijesti