Utorak, 23 Jula, 2024

Usvojen zakon: Radnici će preko interneta moći provjeriti da li im poslodavac plaća doprinose

parlament

Uposlenici na području Federacije BiH uskoro će sami moći provjeriti da li im poslodavac plaća doprinose, i to uz pomoć internet platforme, čija je izrada u toku, piše agencija Patria.

Zastupnici Parlamenta FBiH usvojili su danas Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, kojim će biti regulisana ova oblast.

Novina izmjena Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa je i ta da će poslodavac uposlenika morati prijaviti dan prije nego što radnik stupi u radni odnos.

Iz Vlade tvrde da će novim zakonskim rješenjem spriječiti rad radnika koji nemaju prijave. Prema starom zakonskom rješenju poslodavac je bio dužan radnika prijaviti u roku od sedam dana. Veliki broj poslodavaca zloupotrebljavao je ovu mogućnost. Najčešći odgovor inspketorima rada, koji bi zatekli radnka bez osigurana, bio je da je radnik počeo raditi prije dan ili dva, te da poslodavac radnika svakako planira prijaviti već sutra, piše Patria.

VIJESTI

BIZNIS vijesti