Subota, 20 Aprila, 2024

Večeras u Domu kulture u Srebreniku otvaranje manifestacije Dani povelje – Koncert Divanhane,izložba slika i skulptura i dramski performans

Večeras u 19 sati u Domu kulture u Srebreniku otvara se ovogodišnja manifestacija “Dani povelje”, kojom će se na prigodan način obilježiti 15 . februar koji se slavi kao rođendan ovog grada.

Svečano otvaraje manifstacije počinje u 19 sati, a biće upriličena postavka slika iz fundusa OGUS-a i skulpture “Mistični ples junaka Rame”, autora akademskog kipara Omera Smajlovića.

Biće upriličen i dramski performans pod nazivom “Avlija” u kojem igraju Jasmina Dedić, Fatima Džaferović, Siniša Kahvić i Damir Mašić, a odabir tekstova i režiju je radila Dženana Džanić.

Za ljubitelje dobre muzike večeras je na programu i koncert poznatog sastava “Divanhana”.

Ulaz na sve sadržaje je besplatan.

Srebrenik se u historiji prvi put pominje 1 333 godine, a prvi pisani dokument o postojanju ovog drevnog grada je Povelja Stjepana drugog Kotromanica kojom je kao bosanski ban Dubrovackoj Republici ustupio Ston i Rat i time otvorio putove nesmetane trgovine Dubrovnika s Bosnom U to vrijeme Srebrenik je bio i prijestolnica srednjovjekovne Bosne kojom su vladali Kotromanici utemeljivsi njene najprostranije granice koje su sezale od Save na sjeveru Zadra i Knina na zapadu do Herceg Novog na jugoistoku.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI