Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Velež u Mostaru dočekuje Sarajevo

Utakmicom 8. kola između Veleža i Sarajeva koja se igra večeras od 20 sati na stadionu Rođeni u Mostaru, nakon reprezentativne pauze nastavlja se m:tel Premijer liga.

Bit će duel starih rivala u susretu koji je poznat kao i derbi Bosne i Hercegovine. Utakmica Veleža i Sarajeva ima veoma dugu tradiciju, jer su svoj prvi međusobni duel ova dva tima odigrala u Mostaru 10. novembra 1946. godine, u sklopu Republičke lige BiH.

U godinama koje su uslijedile Sarajevo i Velež su bili najstabilniji i najdugovječniji prvoligaši sa područja BiH, pa je otuda i duel ova dva tima dugo vremena nosio epitet derbija Bosne i Hercegovine.

Što se tiče predstojećeg duela, trener Veleža Feđa Dudić u najavi utakmice protiv Sarajeva istakao je probleme s povredama koje Rođeni imaju pred ovaj derbi susret, no rekao je da njegov tim u svakom slučaju želi doći do pobjede.

“Dobro smo se odmorili, pauza nam je došla u pravo vrijeme. Drugi dio sedmice smo iskoristili za dobar rad, malo su nam probleme pravile neke povrede, imali smo i stomačni virus u timu. Radovac dva dana nije bio u pogonu, Brandao jedan, Peco ima problema sa zadnjom ložom, a Pršeš s tetivom. Radović je također propustio tri-četiri treninga i nikako tokom pauze nismo imali čitavu ekipu na raspolaganju”, rekao je Dudić i nastavio:

“Vidjet ćemo do petka ko će biti najbolje spreman, jer nam za ovu utakmicu trebaju samo takvi. Ekipa Sarajeva, ko god da igra, oni su Sarajevo i na tabeli su ispred nas. Fascinantna je njihova statistika u gostima i moramo najozbiljnije ući u utakmicu, a naša namjera je da dođemo do pobjede. Vidjet ćemo da li ćemo u tome i uspjeti.”

S druge strane, Sarajevo će i u ovome meču biti oslabljeno, ali ipak znatno jače u odnosu na prethodne mečeve.

Trener Goran Sablić konačno je dobio dozvolu da s klupe vodi svoje igrače, a pravo nastupa stekli su Krste Velkoski, Mirko Oremuš i Matthiasu Fanimo, kojima je produžena radna dozvola. Ipak, brzonogi Englez je pozitivan na koronavirus i propustit će ovaj susret.

Novopridošli Vicko Ševelj i Darko Lazić će imati pravo nastupa nakon što dobiju boravišnu dozvolu, a Sabliću će na raspolaganju biti dvadesetšestogodišnji Rifet Kapić, koji je nedavno potpisao dvogodišnji ugovor s klubom.

Velež i Sarajevo su u dosadašnjoj historiji odigrali 130 utakmica u svim takmičenjima. Rođeni imaju 44 pobjede, Sarajevo je slavilo u 49 navrata, dok je 37 puta bilo neriješeno. Zanimljivo, gol-razlika je izjednačena 182:182.

Susret između Veleža i Sarajeva igra se večeras od 20 sati na stadionu Rođeni u Mostaru, uz dikretan prijenos na Arena Sport kanalu. Derbi starih rivala sudit će Antoni Bandić iz Gruda.

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE