Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Vlada TK poziva GIKIL da obrazloži da li su poduzete sve mjere prilikom pojave plamena i dima

Uslijed nestanka električne energije sinoć u Global ispat koksnoj industriji Lukavac (GIKIL) došlo je do ispuštanja enormne količine dima i vatre.

Vlada Tuzlanskog kantona i resorno ministarvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK  zbog brige za zdravlje stanovništva i okoliš, zahtjeva od kompanije Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) da obrazloži stvarne razloge, šta se desilo sinoć  u Koksari prilikom enormne količine dima i vatre uslijed prekida napajanjem električnom energijom.

Iz GIKIL-a su kao obrazloženje za enormnu količinu dima i vatre izjavili da je uslijed nestanka električne energije u rad pušten parni sisač, te je višak koksnog gasa spaljen po tehnološkoj proceduri na sigurnosnim bakljama koksne baterije V.

Pozivamo kompaniju GIKIL u okviru koje djeluje fabrika Koksara  da  odgovori, o kakvom se propustu se radi i da li su poduzete sve mjere koje se trebaju primjenjivati u slučaju nestanka električne energije?

Premijer TK, Kadrija Hodžić i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Zvjezdan Karadžin zahtijevaju od kompanije GIKIL da uz pismeni izvještaj o incidentnoj situaciji, koja se desila sinoć odgovore i na pitanje, da li su spremne sve mjere koje treba poduzeti u skladu sa planom u slučaju nesreća velikih razmjera?

Izvještaj i obrazloženje zahtijevamo da dostave u što kraćem roku na adrese Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Uprave za inspekcijske poslove FBiH, Kantonalne uprave civilne zaštite TK i Općinskog štaba civilne zaštite Lukavac.

Vlada TK će pomno pratiti situaciju i insistirati da kompanija GIKIL kroz buduće aktivnosti provede sve potrebne mjere zaštite, čime bi se onemogućio negativan uticaj na zdravlje stanovništva općine Lukavac i Tuzlanskog kantona. Pored kompanije GIKIL, Kantonalna vlada će pratiti i ostale privredne subjekte koji svojim djelovanjem mogu narušiti zdravlje stanovništva i okoliš.

(RTV Slon)

VIJESTI

Najnovije vijesti