Subota, 23 Septembra, 2023

Zakonodavna i izvršna vlast TK danas obilježile Dan nezavisnosti BiH

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona, članovi izvršne vlasti kantona i boračkih organizacija, polaganjem cvijeća na Partizanskom groblju, spomen obilježju Zlatnim ljiljanima, spomeniku poginulim borcima Tuzle i BiH u periodu 92-95. godina i spomen obilježju ”Aleja mladosti” na Slanoj Banji u Tuzli, prisjetili su se onih koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i na taj način počeli obilježavanje Dana nezavisnosti. Navode da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH.

”Ovo je prilika da se sjetimo svih onih građana, svih boraca ARBiH koji su pokazali kolika je bila važnost države BiH i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, kaže Senad Alić, predsjedavajući Skupštine TK.

Premijer TK Jakub Suljkanović navodi da veliki broj žrtava obavezuje da se dani koji su bitni za BiH, kao što su Dan nezavisnosti i Dan državnosti slave i obilježavju, kako se događaji koji su bili u bliskoj prošlosti ne bi ponovili.

Ovaj datum, prilika je za prisjećanje na referendum 1992. godine na kome su se građani opredijelili za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Sama izlaznost građana i volja pokazali su da BiH želi samostalnost od Jugoslavije, međutim to se nije dopalo jednoj strani i počeo je napad na državu, podsjeća Selim Bešlagić, nekadašnji načelnik Općine Tuzla i sadašnji poslanik u Skupštini TK.

”Od izašlih 67 posto, 98 posto je bilo za tu samostalnost. Samim tim dokazala se volja i želja građana BiH koja je nažalost od strane drugih dezavuisana i zbog toga je počela agresija na BiH”, podsjeća Bešlagić.

Nakon polaganja cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji, održana je svečana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj je govora bilo o značaju 1. marta. Izražena je želja i nada da će se u budućnosti ovaj datum obilježavati na teritoriji cijele države, a ne samo u Federaciji BiH.

”Mi smo suverena, nezavisna jedinstvena država koju niko nikad neće moći podijeliti i razbiti. Kada govorimo o nekim drugim segmentima a to su ekonomsko-socijalna pitanja tu smo u vrlo teškoj situaciji i ja se nadam da će ovakvi datum ali i aktivnosti koje će uraditi nadležni promijeniti to stanje bar iz godine u godinu pomalo”, ističe Slađan Ilić, poslanik u Skupštini TK.

Poslanik u Skupštini TK Midhat Čaušević kaže da se današnjim obilježavanjem Dana nezavisnosti samo potvrđuje ono što je hiljadugodišnja historija države BiH.

Današnju svečanu sjednicu Skupštine TK, prigodnim programom uveličali su članovi Srednje muzičke škole ”Čestmir Mirko Dušek” Tuzla.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti