Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaMAGAZINAkcijom “Mladi educiraju mlade” počela druga faza projekta STOP raku grlića materice...

Akcijom “Mladi educiraju mlade” počela druga faza projekta STOP raku grlića materice 2022

Rano stupanje u seksualne odnose udruženo sa rizičnim seksualnim ponašanjem važni su faktori rizika za razvoj karcinoma grlića materice. U petak je, tim povodom, počela serija edukacija “Mladi educiraju mlade” koja ima za cilj upoznati srednjoškolce sa uzrocima, prevencijom i perspektivama pravovremenog liječenja ovog ginekološkog maligniteta.

Bitno je edukacijom obuhvatiti učenice, ali i učenike – kaže prof. dr. Dženita Ljuca, šef Katedre za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i organizator projekta, objašnjavajući mnogostruke benefite edukovanja srednjoškolaca o ovoj temi.

U oko 99% slučajeva karcinoma grlića materice prisutna je infekcija HPV virusom. HPV je česta infekcija kod spolno aktivnih osoba, te se uglavnom prenosi tokom spolnog kontakta. Sama infekcija ne znači automatski i karcinom, već ona samo potencira mogućnost njegovog nastanka u budućnosti. Kada se tome još doda nedovoljno zreo epitel grlića, kakav susrećemo kod maloljetnica, i rizično seksualno ponašanje koje prati ovu dobnu skupinu, postaje jasno zbog čega je važno educirati srednjoškolce.

Dosadašnje iskustvo u realizaciji projekta STOP raku grlića materice nam je pokazalo i indirektnu korist koja se ogleda u tome da učesnici predavanja podijele važne informacije sa svojim prijateljima i ukućanima što nerijetko navede neke od njih da po prvi puta urade PAP test.

Tokom predstojeće sedmice biće održana predavanja u još nekoliko srednjih škola na prostoru Tuzle, Živinica, Srebrenika i Banovića.

RTV Slon

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari