Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETBh pasoš na 49. mjestu

Bh pasoš na 49. mjestu

pasoši bih

Država koja je ušla u 2019. godinu s najsnažnijim pasošem i dalje je Japan, prenosi CNN. Istraživanje je provela agencija Henley Passport Index, koja kvartalno vrši mjerenja u koliko država svijeta možete stići s pasošem svoje zemlje. BiH se nalazi na 49. mjestu.Naime, stanovnici Japana sa svojim putnim ispravama mogu stići u 190 država svijeta. Zanimljivo je istaći da je Južna Koreja poboljšala poziciju na listi pridružujući se Singapuru, nudeći pristup u čak 189 država. Kada je riječ o Aziji, Kina je skočila za skoro 20 mjesta u samo dvije godine i to s 85. pozicije tokom 2017. godine na 69. mjesto.

Evropske zemlje su također imale povoljne rezultate, jer su zemlje članice Evropske unije, zajedno s Norveškom i SAD-om, popunile mjesta iza tri vodeće zemlje, mada Velika Britanija i dalje doživljava blagi pad na rang-listi zajedno sa SAD-om.

“Širom otvorena vrata za studente mogu donijeti milijarde globalnoj ekonomiji, kao i otvoriti mogućnosti za zapošljavanje širom svijeta. Nedavni uspon Južne Koreje i Ujedinjenih Arapskih Emirata na listi su odlični primjeri onoga što se događa kada zemlje proaktivno pristupe vanjskim poslovima i kada zauzmu stav koji koristi njihovim građanima, kao i međunarodnoj zajednici”, kazao je Christian Kalin, jedan od stručnjaka koji su radili na provođenju ankete.

Također, ostaje otvoreno pitanje koliko će na sposobnost putovanja građana Velike Britanije utjecati Brexit koji je najavljen za mart ove godine. Kako navode pojedini stručnjaci, prekid odnosa Velike Britanije i EU mogao bi znatno naštetiti britanskoj ekonomiji i mogao bi otežati putovanja u pojedine zemlje za tamošnje stanovništvo.

Dakle, prvu poziciju kada je riječ o pasošima i dalje drži Japan čiji stanovnici mogu otputovati u čak 190 država, zatim slijede Singapur i Južna Koreja sa 189, onda dolaze Francuska i Njemačka sa 188, Danci, Finci, Italijani i Šveđani mogu otputovati u 187 zemalja, a stanovnici Luksemburga i Španije u 186. Također, na listi su visoko pozicionirane i Austrija, Holandija, Norveška, Portugal, Švicarska, Velika Britanija i SAD.

BiH se trenutno nalazi na 49. poziciji, što predstavlja blagi pad u odnosu na posljednje mjerenje kada smo bili smješteni na 47. mjesto. Stanovnici BiH mogu bez viznih opterećenja otputovati u čak 113 zemalja i prema toj statistici zauzimamo 40. poziciju. (KLIX)

MC

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari