Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

BiH će baciti gotovo pola miliona vakcina

U Bosnu i Hercegovinu stigla su tri miliona doza vakcina raznih proizvođača od početka godine. U isto vrijeme vakcinisano je oko 25 posto prvom, te 22 posto građana drugom dozom.

Zbog isteka roka trajanja, uskoro bi trebalo biti uništeno 500 hiljada doza vakcina, uglavnom proizvođača Astra Zeneca.

Nadležni tvrde da je većinom riječ o doniranim vakcinama kojima je istekao rok trajanja.

“Početkom godine građani Bosne i Hercegovine masovno su išli u susjedne zemlje, uglavnom u Srbiju, kako bi se vakcinisali. Krivili su bh. vlasti što nisu osigurali dovoljno vakcina. Sada imamo drugačiju situaciju, vakcina ima dovoljno, ali ne i građana zainteresiranih za to.”

Rijetko koja tema polarizira građane naše zemlje, ali i svijeta, kao tema vakcinisanja. Oni koji se još nisu vakcinisali, sumnjičavi su koliko vakcine štite od zaraze.

Drugi, pak, vjeruju u znanost, te su sigurni da vakcinisanjem smanjuju rizik od pojave teških oblika zaraze:

U Bosnu i Hercegovinu je stiglo više od tri miliona vakcina raznih proizvođača. Najviše putem donacija, više od milion i pol doza, a nešto manje – oko milion i 200 hiljada ih je stiglo izravnom nabavom.

U Federaciji BiH rok trajanja istekao je za više od 200 hiljadaa vakcina, koje će biti uništene u narednom periodu. U Republici Srpskoj rok je istekao za više od 300 hiljada doza, najviše AstraZenece, te nešto manji broj Sinovac proizvođača.

Unatoč skoroj najavi uvođenja pravila: vakcinisan, prebolio, testiran, koje bi u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo da se primjenjuje od 20. decembra, nadležni kažu da zadnjih dana nije došlo do povećanog interesa kod građana za vakcinisanje. Od početka pandemije u BiH je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 12 hiljada 456 osoba, dok se virusom zarazilo 272 hiljade 798 osoba.

VIJESTI

Najnovije vijesti