Srijeda, 27 Septembra, 2023

Danas polaganje kamena temeljca za most kod Svilaja

most-svilaj-odjzak

Danas će u mjestu Svilaj, Općina Odžak biti svečano položen kamen temeljac za izgradnju dugo očekivanog mosta koji će povezati bosanskohercegovačke i hrvatske autoceste.

Kamen temeljac svečano će položiti ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković. Na ovom događaju prisustvovat će i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Most preko rijeke Save kod Svilaja je spona autoceste na Koridoru 5C između BiH i Hrvatske, odnosno dionica autoceste u Republici Hrvatskoj: Sredanci – granica Bosne i Hercegovine i dionica autoceste u Bosni i Hercegovini: Odžak – granica Republike Hrvatske, međudržavni most Svilaj.

Za svaki smjer predviđene su po tri kolovozne trake širine 3,50 metra, bez zaustavne trake sa zaštitnim saobraćajnim pojasevima od 0,5 metra sa obje strane, kao i betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metra. Dužina mosta je 640, a širina 29 metara, sa betonskom-čeličnom konstrukcijom, koja je teška oko 5.000 tona.

Planirani rok završetka radova izgradnje mosta je dvije godine od uvođenja izvođača u posao.

VIJESTI

Najnovije vijesti