Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Efikasnije pružanje usluga pacijentima UKC-a Tuzla – potpisan ugovor za nabavku nove opreme

ukc-tuzla

Iako se ljekari i zdravstveni radnici UKC-a Tuzla mogu pohvaliti izuzetnom spretnošću, edukovanošću i entuzijazmom, zasigurno se ne mogu pohvaliti i dobrim uslovima za rad. Oprema je stara više decenija, a mnogi se i ne sjećaju posljednjeg ulaganja. Stoga je i javna tajna da je stanje u zdravstvneim ustanovama, ne samo u Tuzli, nego i u BiH ispod ljudskog dostojanstva. Kako bi se to stanje promijenilo, barem kada je riječ o UKC-u Tuzla, pravi i prvi koraci već su napravljeni, pa je zajedničkim naporima menadžmenta UKC-a Tuzla i ministarstva zdravstva TK, Klinički centar Tuzla danas u novom ruhu. Nakon vanjskih i unutrašnjih uređanja prostorija, operacionih sala, udruženo, krenuli su sa nabavkom i nove opreme koja će olakšati kako rad zdravstvenih radnika, tako i unaprijediti pružanje usluga građanima, odnosno pacijentima. Oprema je vrijedna sedam miliona KM, a učešće Vlade kantona je 3,3 miliona KM.

„Treba naglasiti da je ovo prvi put poslije rata da Vlada TK preko ministarstva zdravstva učestvuje u sufinasiranju ovako važnog projekta sa 3,3 miliona KM. Riječ je o nabavci opreme za nekoliko klinika unutar Kliničkog centra. Od Klinike za hirurgiju, preko Klinike za anesteziju i reanimaciju, invazivne kardilogije i radiologije do pedijatsrijskog odjeljenja.“, kazao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Od sedam miliona maraka bit će nabavljena angiomašina na Klinici za kardiovaskularne bolesti i interventnoj radiologiji gdje će ljekari u dvije sale moći pružati usluge pacijentima. Bogatija za nove inkubatore bit će Ginekološko-akušerska klinika, a novi laparaskopski uređaji bit će nabavljeni za mnoge klinike koje djeluju u UKC-u Tuzla.

„Sva oprema je specificirana na zahtjev načelnika klinika, tako da ja tačno sad u listu opreme ne znam, nabrojao sam neke najkrupnije stvari. Ja ne sjećam se poslije rata, nabavka opreme koja je od strane Vlade prepoznata i strateški planirana da u narednih 15 godina UKC neće imati problema što se tiče ove opreme.“, , istakao je Hadžiefendić.

Nabavka nove opreme ne smao da će omogućiti efikasnije pružanje usluga pacijentima u TK, nego i diljem BiH, nego će biti stvoreni uslovi za uvođenje potpuno novih zdravstvenih usluga koje nije moguće ostvariti u drugim zdravstvenm ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Izvor: RTV Slon

VIJESTI

Najnovije vijesti