Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Javna rasprava sinoć održana u Tinji, a večeras se održava u MP Sladna

JAVNE R. TINjA - DECEMBAR - 2013 001

Sinoć, ( četvrtak,  12. novembra), 2013. godine u MP  Tinja, održana je Javna rasprava o Nacrtu budžeta, Nacrtu Programa  infrastrukturne izgradnje, i Nacrtu Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta, u općini Srebrenik za 2014. godinu.
Oko stotinjak građana Mjesnog područja  Tinja, prisustvovalo je Javnoj raspravi, a načelnik općine Srebrenik, Sanel Buljubašić je prisutne upoznao sa projektima realizovanim na ovome području, kao i planovima za narednu kalendarsku godinu.
Istakao je da su prioriteti općinske vlasti, i njega kao općinskog načelnika bili i ostali; vodosnabdijevanje naših stanovnika, i rješenje pitanja općinske deponije odnosno odlaganja krutog otpada.
Načelnik Buljubašić je izrazio nadu i plan općine da uskoro krene u projekat izgradnje magistralnog cjevovoda koji bi ovo Mjesno područje, kao i područje Podorašja dugoročno sanbdijevao pitkom vodom.
Putna infrastruktura, asfaltiranje, izgradnja i održavanje makadamskih, njivskih i šumskih puteva na području naše općine, takođe su bitni ali ne mogu biti prioritetni u odnosu na vodosnabdijevanje i odvoz – deponovanje smeća.
Prisutni građani su izrazili svoju puno podršku projektima općine, uz konstataciju da su svjesni teške ekonomske situacije i problema u funkcionisanju svakodnevnog života.
Iznijeli su i određene zamjerke oko lošeg zimskog održavanja i čišćenja puteva, oštećenja makadamskih i asfaltnih puteva usled elementarnih nepogoda – kiše i polava koje su ove godine pogodile ovo područje, a posebno naselje Tinja Gornja.
Kanalizaciona mreža i odvodnja oborinskih voda je takođe prioritet, a dugoročno bi to trebalo riješiti i sa kolektorom za prečišćavanje otpadnih voda za ovo Mjesno područje.

Istakli su problem sa plavljenjem područja oko pijace u Tinji, a razlog za to je uzak profil propusnih cijevi ispod magistralnog puta, oštećenje asfaltnog puta na potezu od crkve, pored škole i kroz naselje Tinja Donja, a koje se koristi kao zaobilaznica u slučaju saobraćajnih nezgoda na magistralnom putu na dionici kroz Tinju.
Takođe imaju problem i oko ulične rasvjete, odnosno plaćanja računa za struju i njenog daljnjeg proširenja, sa raskrsnicama i skretanjima za Tinju, Podpeć i naselje Brezje. Nadaju se da bi uskoro mogli dobiti još jednu traku i moderne raskrsnice na ovim skretanjima.

Zatražili su i pomoć u radu FK “Mladost” Tinja, odnosno u vezi sa rekonstrukcijom zgrade i prostorija ovoga kluba.

O Nacrtu budžeta za narednu godinu, prisutne je detaljnije upoznao šef Općinske službe za budžet, poduzetništvo i nadzor, Jakub Suljkanović, a o Nacrtu Programa infrastrukturne izgradnje, govorio je Samir Muratović, šef Općinske službe za prostorno uređenje, stambeno komunalne poslove i obnovu.
Danas, u petak, 13. decembra, 2013. godine Javna  rasprava će se održati u MP Sladna (osnovna škola) u 16 sati.
Ovim se pozivaju stanovnici da se uključe u Javnu raspravu, i daju svoj doprinos u formulisanju i određivanju prioriteta i projekata u izgradnji svojih naselja i mjesta.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI