Utorak, 23 Jula, 2024

Katedra tefsira u Gradskoj džamiji u Srebreniku

ef

Sinoć je u Gradskoj džamiji u Srebreniku upriličena redovna katedra tefsira. Na samom pocetku, imam Gradske dzamije, Emir ef. Brašnjić je poselamio prisutne, i predstavio gosta-predavaca Mevludina ef. Smajlovica.

Tema predavanja bila je: Tewekkul- oslanjanje na Allaha. Nakon što je kazano terminološko značenje pojma tevekkul kao i njegova pozicija u Kur'anskom tekstu predavač je analizirao stanje muslimana danas konstatirajući kako je jedan od glavnih uzroka stagnacije kao i sve otvorenijih međusobnih sukoba nepravilno, nekada tendenciozno a počesto i nakaradno tumačenje islamskih propisa.

Mnogo je muslimana danas koji tvrde da se oslanjaju na Allaha a ustvari time samo prikrivaju svoju ljenost, nestručnost ili nedostatak odgovornosti naspram preuzetih obaveza. Navodeći primjere tevekkula iz života Muhammeda a.s. , vaiz je skrenuo pažnju kako musliman treba da uradi sve što je u njegovoj moći i tek tada se osloni na Allaha jer tada ustvari i prestaje njegova moć posebno naglašavajući potrebu da muslimani moraju biti izvrsni u svemu što rade.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI