Srijeda, 22 Marta, 2023
NaslovnicaMAGAZINMuslimani širom svijeta večeras obilježavaju Lejletul-regaib

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju Lejletul-regaib

Mubarek noć Lejletul-regaib nastupa večeras s akšam-namazom. Muslimani širom svijeta večeras će se okupiti u džamiji, a noć će biti obilježena prigodnim programima.

To je noć tišine i smiraja, noć želje, nade i optimizma.

Ova noć najavljuje početak mjeseca redžeba za kojeg je poslanik Muhammed, a.s, tražio od Allaha, dž.š, da ga blagoslovi i da u njemu i mjesecu ša’banu ispuni berićet i milost kako bismo dočekali mjesec ramazan.

Ovakve noći su prilika da se obnovi veza sa Bogom. Također, prilika je da mnogi pored namaza, koji su dužnost obavljaju i nafila namaze (op.a. dobrovoljni namaz).

Ova noć je možda i prvi korak za prihvaćanje i razumijevanje Božije milosti kakvu nam opisuje hadis u kojem je naš poslanik Muhammed, a.s., rekao: “Uzvišeni Allah kaže: Ja sam u stanju učiniti Svome robu ono što o Meni misli, i s njim sam kad Me spomene. Ako on Mene spomene u sebi, i Ja njega spomenem u Sebi; a ako Me on spomene u nekoj skupini, Ja njega spomenem u skupini boljoj od nje. Ako se on Meni približi za jedan pedalj, Ja se njemu približim za jedan lakat; a ako se on Meni približi za jedan lakat, Ja se njemu približim za jedan hvat. Ako on Meni ide običnim hodom, Ja njemu idem žurno!”
Avaz

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari