Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETNa današnji dan Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Ujedinjenih nacija

Na današnji dan Bosna i Hercegovina postala punopravna članica Ujedinjenih nacija

Na današnji dan prije 30 godina Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica Ujedinjenih nacija. Istog dana, primljene su i Hrvatska i Slovenija.

Tadašnji ministar vanjskih poslova Republike BiH, Haris Silajdžić obratio se Generalnoj skupštini UN-a, 22. maja 1992. godine, a prijemu je prisustvovao i predsjedavajući državnog Predsjedništva Alija Izetbegović.

Na taj dan, prvi put se zavijorila bh. zastava sa ljiljanima ispred zgrade UN-a. Ovaj datum uzima se kao jedan od najznačajnijih u savremenoj historiji Bosne i Hercegovine.

Republika BiH je u UN primljena na osnovu rezultata referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine, odnosno na osnovu međunarodnog priznanja koje je uslijedilo nakon toga. Tog dana BiH su priznale države tadašnje Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije, a dan poslije i SAD.

Na referendum je izašlo 2.073.568 građana BiH ili 64,31 posto ukupnog broja građana s pravom glasa. Od tog broja, njih 2.061.932 ili 99,44 posto odlučilo se za izlazak tadašnje Socijalističke Republike BiH iz okvira Jugoslavije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari