Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Na Starom gradu Srebreniku snimane scene za  film „Kralj Tvrtko“

Stari grad  Srebrenik, kao jedinstven i najbolje očuvan srednjovjekovni grad-utvrda u našoj zemlji, bio je pozornica za snimanje završnih scena za dokumentarno-igrani  film „Kralj Tvrtko“.Ovaj projekat  dobio je podršku Fondacije za Kinematografiju FBiH, ali i drugih institucija i gradova u BiH, a  ima za cilj popularizirati znanstveno utemeljena znanja o najvećem vladaru srednjovjekovne Bosne.

Grad Srebrenik prepoznao  je važnost jednog ovakvog projekta i pružio je potrebnu  podršku ekipi koja snima ovaj film.

Producent filma je Tvrtko Milović, scenarist je Milo Jukić, rediteljsku ekipu čine Zoran Kubura i Bojan Hadžiabdić, dok je glavna uloga povjerena poznatom mostarskom glumcu Miri Barnjaku.

Priliku da po prvi put glumi u filmu dobio je mladi srebreničanin Amar Sprečo Muratović koji glumi lik Tvrtka u mladosti. Ekipu je na snimanju posjetio i gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić,a s obzirom da je u nedjelju organizovana manifestacija „Povelji u pohode“, veliki broj učesnika planinarskog pohoda iskoristio je priliku da se uslika sa glumcima i statistima iz udruženja „Rusag“ koji su bili obučeni u autentične srednjovjekovne nošnje.

Film „Kralj Tvrtko“  će svoje premijerno prikazivanje imati u Vijeću Europe u Strasbourgu čime će simbolično vratiti našu zemlju u društvo važnih evropskih zemalja, a premijera u Bosni i Hercegovini trebali bi biti upravo u Srebreniku.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI